Victor Negrescu a reacționat după discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.
Discursul privind Starea Uniunii al preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, "întăreşte nevoia de consens în jurul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene", a declarat miercuri, într-un comunicat de presă, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
"Apreciem angajamentul constant, atât al domnului Juncker personal, evidenţiat şi cu această ocazie, cât şi a întregii Comisii Europene, pentru realizarea unei Uniuni mai eficiente în obţinerea de rezultate concrete pentru toţi cetăţenii europeni", a afirmat ministrul delegat.
Conform sursei citate, această abordare "este în concordanţă cu viziunea şi obiectivele pe care România urmăreşte să le promoveze pe durata Preşedinţiei sale la Consiliul UE, în prima jumătate a anului viitor".
"Împărtăşim pe deplin şi ne regăsim în viziunea conform căreia, în contextul actual, este nevoie de o Europă unită, puternică şi solidară. Pentru România, inclusiv ca stat membru care va exercita în curând Preşedinţia Consiliului UE, unitatea statelor membre reprezintă o premisă esenţială atât în gestionarea provocărilor interne şi externe, cât şi în conturarea viitorului Uniunii Europene de o manieră care sa răspundă aşteptărilor tuturor cetăţenilor săi", a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
"Uniunea trebuie să rămână un promotor angajat"
Ministrul delegat a reiterat susţinerea pentru viziunea Preşedintelui Comisiei Europene care pune accentul de interconectare, pe eliminarea diviziunilor Est-Vest şi Nord-Sud şi a tuturor barierelor existente, pentru a crea un spaţiu unitar, al creşterii, competitivităţii şi coeziunii la nivelul întregii Uniuni.
"Numai unitatea şi coeziunea pot fi folosite ca vehicul în construirea unei Uniuni mai puternice - concepte care vor defini de o manieră fundamentală mandatul Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. De aceea, am apreciat sprijinul Comisiei Europene, reiterat în cadrul discursului, pentru avansarea politicii de extindere, ca instrument care a reuşit, prin valurile succesive de aderare, să proiecteze stabilitate şi să reconcilieze istoria şi geografia continentului. Uniunea trebuie să rămână un promotor angajat şi activ al stabilităţii şi dezvoltării în vecinătatea sa, inclusiv în vecinătatea estică", a subliniat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu.
"Este pregătită să îşi asume un rol de mediator imparţial"
Potrivit lui Negrescu, România salută intenţia Comisiei de a folosi contextul alegerilor europene de anul viitor şi al Summit-ului european informal pe care România îl va găzdui la Sibiu pentru a continua aplicarea unor decizii şi măsuri care să demonstreze cetăţenilor capacitatea Uniunii de a-şi îndeplini concret angajamentele asumate faţă de aceştia.
Conform documentului citat, în perspectiva preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România "susţine o politică orientată spre cetăţean şi corelată cu coeziunea, o valoare elementară a construcţiei europene" şi "este pregătită să îşi asume un rol de mediator imparţial şi să gestioneze agenda Consiliului UE de o manieră care să faciliteze consensul".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci