Nehammer a pus gând rău și Turciei / Mesaj dur pentru Erdoğan / „E absolut inaacceptabil pentru Austria“

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

După ce s-a opus intrării României și Bulgariei în Spațiul Schengen, Karl Nehammer a găsit un nou stat-problemă, Turcia.

Cancelarul austriac Nehammer a cerut ca procesul de negociere dintre Uniunea Europeană și Turcia, care a început în urmă cu 18 ani, dar a fost înghețat de cinci ani, să fie încheiat oficial. El a oferit un interviu pentru ziarul german Die Welt, citat de voaturkce.

„Este important pentru noi să fim sinceri unii cu alții”, a spus cancelarul austriac, după care a adăugat că UE ar trebui să afirme clar că Turcia nu are nicio șansă de a adera la blocul comunitar.

„Ar trebui găsită o altă cale pentru relații de bună vecinătate și ar trebui stabilit un nou parteneriat între UE și Turcia, bazat pe încredere reciprocă și cooperare în chestiuni economice și politice”, a spus premierul Nehammer.

„Suntem în favoarea unei mai mari apropieri între Ankara și Bruxelles, dar „aderarea deplină (n.r. a Turciei) este absolut inacceptabilă pentru Austria”, a spus el.

CITEȘTE ȘI       -      Europarlamentarul bulgar Andrey Novakov îi dă termen lui Nehammer pentru acceptarea României și Bulgariei în Schengen

Ce spune Nehammer despre rolul Turciei în războiul dintre Rusia și Ucraina

Vorbind despre războiul din Ucraina, Nehammer a sugerat o încetare a focului pentru a pune capăt suferinței oamenilor și a cerut ca Turcia să fie inclusă în eventuale negocieri de încetare a focului și de pace.

Nehammer, care a devenit prim-ministru după ce fostul premier Sebastian Kurz - împotriva căruia a fost lansată o anchetă de corupție în Austria în decembrie 2021 - a părăsit politica, a declarat la scurt timp după preluarea mandatului:

„Vom duce relațiile cu Turcia la un nivel mai bun și mai important pentru noi în multe privințe” a spus Nehammer la acea vreme.

CITEȘTE ȘI       -      EXCLUSIV  Austria poate fi dată afară din Schengen. Tomac, informații mai puțin cunoscute / „Legislația Schengen permite acest lucru“ / video

Austria s-a opus de mult timp aderării Turciei la UE

Austria este una dintre țările care s-a opus de mult timp procesului de aderare la UE al Turciei. De altfel, afirmația că alternativele de non-aderare ar fi pe ordinea de zi a fost adăugată la documentul-cadru pregătit pentru negocierile de aderare cu Turcia, începute în 2005, la insistențele Austriei.

Ministrul austriac de externe, Aleksander Schallenberg, în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai UE, desfășurată la Bruxelles în iulie 2022, a declarat că poziția țării sale cu privire la Turcia este „foarte clară” și a spus:

„De fapt, ar trebui să stabilim o relație de vecinătate pragmatică și funcțională cu Turcia în loc de iluzia negocierilor de aderare care au murit de ani de zile”, a spus el.

Sebastian Kurz, care a fost cancelarul Austriei în 2018, a declarat imediat după preluarea mandatului:

„Negocierile de aderare la UE cu Turcia ar trebui oprite fără întârziere. Turcia s-a îndepărtat constant de Europa și de valorile ei în ultimii ani. În același timp, trebuie să ne concentrăm pe găsirea diferitelor opțiuni de cooperare între UE și Turcia pe o bază de vecinătate”, a spus fostul cancelar.

CITEȘTE ȘI        -        Schengen. Premierul Croației, despre rețeta de succes pentru aderare / Ce spune de România și Bulgaria

Germania vrea un nou început în procesul UE

În timp ce Austria își menține atitudinea dură în ceea ce privește negocierile de aderare, recent au venit semnale pozitive din partea guvernului german cu privire la dezvoltarea relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia.

Premierul Olaf Scholz, care a anunțat că dorește să folosească oportunitățile pentru o nouă și bună cooperare dintre Uniunea Europeană și Turcia după alegerile din Turcia, a declarat, la conferința de presă desfășurată în mod tradițional înainte de vacanța de vară din 14 iulie, că „relațiile între UE și Turcia și Germania și Turcia sunt într-o formă bună.”

El a declarat că va depune „eforturi pentru dezvoltarea acestora”.

Reamintind că Comisia UE a fost însărcinată cu pregătirea unui raport privind starea relațiilor cu Turcia și modul în care cooperarea dintre UE și Turcia poate fi dezvoltată și avansată din nou, Scholz a spus că acest raport speră să „fie un nou început pentru noi, pentru îmbunătățirea relațiilor dintre UE și Turcia”.

Prim-ministrul Scholz s-a întâlnit cu președintele Erdoğan la New Delhi, capitala Indiei, unde a fost prezent în cadrul summitului liderilor G20. După întâlnire, s-a anunțat că pe ordinea de zi se află reluarea mecanismului de dialog Turcia-UE.

Turcia este candidată la UE din 1999, iar negocierile au început în decembrie 2005. Negocierile au fost suspendate din 2018. Înainte de acest proces, au fost deschise 16 din 35 de capitole de negociere, însă doar unul a fost închis până acum.

CITEȘTE ȘI        -        România, refuzată din nou în Schengen. Andrei Caramitru face un apel la românii care muncesc în țara lui Nehammer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel