Karl Nehammer a ținut la București, în fața popularilor europeni, o lecție de cinism și demagogie. I-a făcut din vorbe și ei nu au ce-i face.
Publicitate
Am mai văzut așa ceva doar în comunism, când dictatorii din spatele cortinei de fier spuneau negrului alb și numeau foamea belșug, răsturnau realitatea frază cu frază, ca imaginile din oglinzile de la bâlci. Iar sala trebuia să aplaude fiecare minciună, să aprobe fiecare neadevăr. Din păcate pentru politicienii main-stream, cetățeanul din cabina de vot nu e membru de partid. Nu poți sfida electoratul, așa cum îți sfidezi ”familia politică”. Extremiștii câștigă teren tocmai din cauza unora ca Nehammer.
”Avem nevoie de personalități puternice. Manfred și Ursula, vă stăm alături”, tuna Nehammer la Romexpo. În Austria, nu a reușit să le aducă un mandat în plus, cu veto-ul său pe Schengen, dar în România și Bulgaria sigur a dăruit extremiștilor un bonus substanțial pentru Bruxelles.
”Să dăm perspective de integrare celor din Balcanii de Vest, să nu mai audă vorbe și să le arătăm fapte. Să aibă deschisă calea către UE”, spunea în discursul său cancelarul austriac. Veto-ul pe Schengen, iată o faptă. Să le arătăm celor din Balcanii de Vest cum sabotează Austria două țări din Europa de Est și cum le închide calea terestră către UE.
”În UE partidele se radicalizează, nu e un lucru bun pentru Uniunea noastră” și ”ne trebuie apărare la granițele externe”, declara cu înțelepciune Nehammer. Poziția radicală a guvernului său pe tema Schengen și blocarea granițelor interne, din Uniune, spun altceva.
”Sancționarea Rusiei e justificată. Ajutarea Ucrainei e o datorie! O mare datorie”, clama dl. Niethammer, care a sancționat România cu câteva miliarde de euro, pierderi în transporturi la granița Schengen și care a făcut jocul Rusiei, lovind țara cel mai greu afectată economic de războiul lui Putin.
”UE e văzută ca o entitate bună doar la regulamente”, se lamenta Nehammer, cancelarul care nu respectă tratatele de aderare ale României și Bulgariei. ”Să scăpăm de birocrație, să creăm condiții pentru industrie, pentru cei care doresc să producă, să li se faciliteze producția”...glumele sunt bune, când le spune unul care, folosind bariere birocratice, crește costurile producătorilor din două țări UE.
Nu mă îndoiesc că la el acasă Nehammer procedează la fel ca la București, că îi minte nonșalant și pe austrieci, că aruncă vorbe goale la ani lumină distanță de fapte. Spre deosebire de Ursula și Manfred, însă, alegătorii au alternativă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu