Nehammer, încântat după ce „chestiunea politicii de migrație a fost pusă în centrul politicii europene”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

După summitul UE de la Bruxelles, cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) a subliniat că „schimbarea de paradigmă” în politica UE privind migrația a „stabilit noi standarde”. În declarația de la summit, cele 27 de state UE au cerut „măsuri decisive la toate nivelurile pentru a facilita și accelera returnările”. Comisiei Europene i s-a cerut „să prezinte de urgență un nou proiect de lege”. 

Există o „sarcină clară pe care trebuie să o facem mult mai bine, mai ales când vine vorba de returnări”, a spus Nehammer. Președintele Comisiei și toate statele afectate sunt „foarte motivate” că trebuie făcut ceva aici. Austria și un grup de 18 aliați din toate liniile de partid au convenit că „chestiunea politicii de migrație se află în centrul politicii europene”, cu probleme precum deportările, protecția frontierelor externe și procedurile de azil în țări terțe sigure, scrie MSN.

Nehammer și-a arătat solidaritatea față de Polonia

În perioada premergătoare summitului, mai multe state - în special Polonia - au dorit să șteargă integral paragraful despre migrație din document și să aibă doar o „discuție substanțială”. Nehammer a vorbit despre un „nivel ridicat de solidaritate cu Donald Tusk, din partea Comisiei și a statelor membre”.

Polonia vrea să suspende temporar dreptul de azil pentru migranții ilegali la granița cu Belarus printr-o nouă lege.

„Acestea sunt atacuri hibride ale actorilor de stat.”, se arată în declarația smmitului.

Comisia UE lucrează cu Polonia la soluții conforme cu UE, a declarat șeful Comisiei în conferința de presă finală.

„Rusiei, Belarusului sau oricărei alte țări nu trebuie să li se permită să abuzeze de valorile noastre, inclusiv de dreptul la azil, și să ne submineze democrațiile”, se arată în declarația summit-ului. Consiliul European și-a exprimat „solidaritatea față de statele membre care se confruntă cu aceste provocări”.

Consiliul și-a subliniat, de asemenea, „hotărârea de a proteja frontierele externe ale UE prin toate mijloacele și în conformitate cu dreptul european și internațional”.

„Italia a ales o cale curajoasă”

„Italia a ales o cale curajoasă cu Albania și cu centrul de primire a refugiaților pe bărci”, a spus cancelarul referitor la discuția despre centrele de primire din țările terțe. Italia este prima țară din Uniunea Europeană care găzduiește refugiați în tabere din afara UE. Acolo, cererile lor vor fi examinate de oficialii italieni într-o procedură rapidă: cei care au dreptul la azil pot continua în Italia; Dacă ești respins, trebuie să te întorci.

Nehammer a subliniat că scopul său a fost să abordeze centrele de primire pe o bază europeană.

Pe lângă anunțarea noii propuneri de directivă de returnare, von der Leyen a declarat în conferința de presă că conceptul de țări terțe sigure va fi revizuit. Parteneriatele cu țări terțe funcționează. Potrivit Ursulei von der Leyen, numărul persoanelor care intră ilegal pe ruta mediteraneană a scăzut cu 64%.

Ea a mai spus că UE este pregătită să accelereze punerea în aplicare a noului Pact al UE privind azilul și migrația. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel