Klaus Iohannis a avut o reacție la ultimele declarații ale oficialilor Austriei, referitoare la extinderea spațiului Schengen.
„Este puțin deprimant să auzi de la Viena ceva precum o placă stricată. Tot același text, în condițiile în care România performează foarte bine în oprirea migranților ilegali. Eu continui pe linia diplomatică, începută cu toată echipa mea. Și Guvernul face tot ce poate, însă devine din ce în ce mai ciudat acest dialog, în condițiile în care Austria, de fiecare dată, spune clar că nu are nimic împotriva României sau a Bulgariei, dar se opune extinderii spațiului Schengen, deși a aprobat aderarea Croației. Argumentele sunt cel puțin străvezii.
Noi continuăm discuțiile, știm foarte bine că îndeplinim absolut toate criteriile Schengen, dar pe de altă parte, trebuie să o spun, pentru că cineva trebuie să o spună - realitatea este că spațiul Schengen nu mai funcționează și aproape că nu mai există. Din cauza migrației, foarte multe state și-au închis granițele. Chiar în zona noastră, în estul Uniunii, știți foarte bine că au apărut succesiv mai multe închideri de granițe. Cineva ar putea să constate că noi vrem să intrăm într-un acord care nu mai funcționează”, a declarat Klaus Iohannis.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat marți la Viena că 'până când Spațiul Schengen nu va fi reparat, extinderea sa este imposibilă'.
Conform publicației bulgare Dnevnik, care citează declarațiile lui Karl Nehammer, cancelarul austriac a reconfirmat poziția Austriei, care este contra intrării României și Bulgariei în Schengen încă de anul trecut.
Karl Nehammer a făcut declarațiile într-o conferință de presă cu premierul bulgar Nikolai Denkov, aflat în vizită la Viena. România urmează să primească un vot pentru intrarea în Schengen la Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) care va fi organizat în luna decembrie 2023.
România discută cu Austria pe tema aderării la Spaţiul Schengen, iar acest dialog este purtat şi de către partenerii din Uniunea Europeană ai ţării noastre, a spus, luni, ministrul Afacerilor Externe.
'Există contacte cu partea austriacă la toate nivelurile şi acest dialog cu partea austriacă este făcut nu numai de către noi, dar şi de către partenerii noştri din Uniunea Europeană. Avem sprijinul mai multor state. Aţi văzut că aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen figurează pe agenda discuţiilor mai multor lideri europeni, discutăm, de asemenea şi cu preşedinţia spaniolă a Consiliului Uniunii Europene', a spus şefa diplomaţiei române.
Ea a apreciat că 'în momentul actual este important să continuăm acest dialog cu partea austriacă şi pe măsură ce avansăm şi condiţiile vor fi îndeplinite, putem să vedem exact care va fi abordarea finală'. În aceste sens, a subliniat ministrul, 'este evident nevoie de o decizie politică'. Luminiţa Odobescu a vorbit şi despre faptul că unele state membre ale Spaţiului Schengen au întărit controalele la frontiere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu