Nehammer, „NIET” pentru România, „DA” pentru apropierea de Rusia. Legătura dintre cancelarul austriac și Putin

Sursa foto: Facebook Karl Nehammer
Sursa foto: Facebook Karl Nehammer

Austria a rămas singurul stat care se opune aderării României la Spațiul Schengen, deși motivele legate de migrație, invocate de Austria, pe care le impută României, sunt false și contrazise oficial. Datele FRONTEX indică foarte clar că migranţii ilegali au folosit preponderent trasee din alte state aflate pe ruta Balcanilor de Vest, și nu România.

Mai exact, România se află în proximitatea rutei Balcanilor de Vest, însă datele FRONTEX arată că doar o foarte mică parte din migraţia de pe ruta Balcanilor de Vest trece prin România. Implicit, se confirmă eficienţa măsurilor dispuse de România pentru controlul şi supravegherea frontierei, din moment ce numărul detecţiilor la frontiera cu Serbia reprezintă doar 1,3% din totalul detecţiilor raportate de Agenţia FRONTEX pe ruta Balcanilor de Vest. Acesta este un argument solid că România nu se află pe principala rută aleasă de migranţi pentru a ajunge în spaţiul Schengen. Doar că Austria se face că nu vede, în timp ce este prietenoasă cu Rusia, pe toate planurile. 

Nehammer, primul lider occidental care a mers la Putin

Paradoxal, Austria găsește  motive absurde României, dar nu nu are o problemă cu cetățenii ruși. Viena nu avea în vară o problemă cu acordarea vizelor turistice pentru cetățenii ruși. Drept dovadă, în august, ministrul de externe austriac, Alexander Schallenberg, a estimat că UE nu ar trebui „să dea o judecată categorică asupra a 140 de milioane de persoane” din Rusia. Asta în timp ce Vecinii Rusiei - Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia - au cerut Bruxellesului să interzică eliberarea vizelor Schengen pentru turiştii ruşi.

Actualul cancelar al Austriei a fost primul lider occidental care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după declanșarea invaziei din Ucraina.

Karl Nehammer a recunoscut că această vizită, pe care a catalogat-o drept o „misiune riscantă”, a avut loc la iniţiativa sa. În luna mai, cancelarul austriac a discutat cu Vladimir Putin, telefonic, despre gazul rusesc. Polonia și Bulgaria au refuzat să plătească în ruble. Austria a acceptat condițiile Kremlinului.

Comunicatul Kremlinului referitor la convorbirea cu Nehammer menționează că Rusia și-a reafirmat angajamentul de a-și respecta obligațiile contractuale pentru livrările de gaze naturale către Austria, țară care importă din Rusia 80% din necesarul său de gaze.

Lideri austrieci, pe ștatul de plată al unor mari companii rusești

Potrivit Digi24, Wolfgang Schüssel, cancelar al Austriei între 2000-2007, este membru al „Board of Directors“ al gigantului petrolier Lukoil. Christian Kern, cancelar între 2016-2017, face parte din consiliul de supraveghere al căilor ferate de stat ruse, RZD. Între 2014-2017. Hans Jörg Schelling (fost ministru de finanțe, între 2014-2017, a lucrat timp de un an drept consultant pentru Gazprom, în special pentru controversatul proiect al conductei de gaz Nord Stream 2. Karin Kneissl, ministru de externe între 2017-2019, este membră a consiliului de supraveghere a concernului petrolier rus Rosneft.
La nunta lui Kneissel a venit chiar ”țarul” Putin, care i-a dăruit o pereche de cercei în valoare de 50.000 de euro. Ministrul austriac de externe a dorit să-i păstreze, deși au intrat în proprietatea statului austriac, căruia i-a cerut dreptul de utilizare. Doar după izbucnirea scandalului public a returnat bijuteriile obținute în timpul mandatului, de la un șef de stat străin.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel