Cancelarul austriac Nehammer laudă acordul cu Tunisia, deși acesta nu și-a dovedit absolut deloc utilitatea în reducerea migrației.
Într-un nou interviu, cancelarul Karl Nehammer (ÖVP) a criticat aspru sistemul de azil al UE, dar a găsit cuvinte de laudă pentru controversatul acord privind migrația cu Tunisia. Potrivit experților, însă, această strategie nu este eficientă, conform puls24.
„Sistemul de azil al UE a fost greșit de mai mulți ani. Bruxelles-ului i-a luat mult prea mult timp pentru a dărâma barierele ideologice“. a spus el în interviu.
Cancelarul a cerut din nou proceduri de azil rapide la frontierele externe și repatrieri rapide cu ajutorul acordurilor cu țări terțe. El a subliniat acordul cu Tunisia și a cerut proiecte-pilot în România și Bulgaria pentru proceduri rapide de azil la frontierele externe. Astfel, cancelarul recomandă României și Bulgariei așa-zisul proiect tunisian care, după cum arătăm mai jos, și-a dovedit ineficiența.
Acestea ar fi „revoluționare“, a subliniat Nehammer.
În iulie, UE a încheiat un acord cu Tunisia pentru a opri migrația ilegală în Marea Mediterană. În schimbul unui ajutor financiar, Tunisia urmează să ia măsuri mai puternice împotriva traficanților de persoane și a traversărilor ilegale. Dar acest acord a eșuat „din toate punctele de vedere”, a explicat vineri, la Newsroom LIVE, cercetătorul în domeniul migrației Gerald Knaus.
De la semnarea declarației de intenție din 16 iulie, numărul persoanelor care vin pe mare a „crescut drastic”. Potrivit lui Knaus, ar fi putut fi 30.000 doar în ultima lună.
În interviu, Nehammer a explicat, de asemenea, că femeile și copiii nu ar trebui să fie scutiți de procedurile rapide de azil. Astfel de proceduri rapide de azil se adresează persoanelor care au sosit și care au șanse reduse să li se acorde azil.
În cazul în care ar exista astfel de excepții pentru femei și copii, Nehammer se teme că „în viitor femeile cu copii în special vor fi trimiși de rudele lor pe ruta periculoasă care traversează Mediterana și vor fi predate contrabandiştilor fără scrupule. O astfel de excepție ar fi, practic, o invitație pentru femeile cu copii să îndrăznească să emigreze ilegal în Europa”.
De aceea, Austria „nu ar fi de acord cu o excepție pentru femeile cu copii în această formă”, a spus cancelarul.
CITEȘTE ȘI - România, refuzată din nou în Schengen. Andrei Caramitru face un apel la românii care muncesc în țara lui Nehammer
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News