Nehammer și Karner, criticați dur în Austria pentru încăpățânarea de a bloca aderarea României la Schengen

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ministrul Gerhard Karner a transmis la Consiliul JAI de pe 10 octombrie că România se află pe drumul cel bun, dar nu la capătul drumului în ceea ce privește aderarea terestră la Spațiul Schengen.

CITEȘTE ȘI               -                Karner răsucește cuțitul în rana Schengen: Suntem pe drumul cel bun, dar nu la linia de sosire

Extinderea spațiului Schengen a fost pe ordinea de zi la Consiliul Miniștrilor de Interne de joi. S-a discutat despre integrarea completă a României și Bulgariei, potrivit ots.

„Ministrul de Interne Karner are șansa de a deschide în sfârșit calea pentru ca România și Bulgaria să intre în spațiul Schengen”, a fost apelul purtătorului de cuvânt al NEOS și șeful delegației în Parlamentul UE, Helmut Brandstätter.

Recent, comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a precizat de asemenea că controalele la frontierele terestre trebuie ridicate până la sfârșitul anului. „Austria nu trebuie să mai blocheze procesul”, a cerut Brandstätter.

Europarlamentarul sa subliniat că România și Bulgaria îndeplinesc de ani de zile toate criteriile de aderare.

„Respingerea ÖVP a aderării la Schengen a fost pur și simplu o manevră înainte de alegerile din Austria Inferioară – și a mers teribil de prost. Jocul tactic a izolat Austria, dăunează direct locației noastre economice și pune o presiune asupra familiilor care depind de îngrijire”, a mai detaliat Brandstätter.

CITEȘTE ȘI                    -                  Austria și-a dat mâna cu Olanda înaintea Consiliului JAI. Mandatul lui Karner în ședința în care România așteaptă un semnal pentru Schengen

Foto: Agerpres

Brandstätter subliniază, de asemenea, rolul comisarului UE desemnat de Austria, Magnus Brunner, în tranșarea problemei aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen:

„Va fi una dintre primele și cele mai importante sarcini ale lui Magnus Brunner să recunoască faptul că România și Bulgaria aparțin spațiului Schengen”, a spus Brandstätter.

„Integrarea deplină a celor două țări ar contribui la protecția completă și eficientă a frontierelor externe ale UE”, a completat el.

Blocada continuă a ÖVP izolează Austria în Uniunea Europeană și face jocul forțele anti-europene, potrivit europarlamentarului.

„Trebuie să ne luăm în serios responsabilitatea europeană și să nu permitem egoismului național să pună în pericol coeziunea UE”, a mai avertizat Brandstätter.

„Fac apel la ÖVP să-și regândească politicile distructive și să acționeze în interesul unei Europe puternice și unite. Vetoul Schengen trebuie eliminat anul acesta. Acum, după alegerile pierdute pentru Consiliul Național, este momentul ideal pentru un nou început: ÖVP trebuie să pună capăt blocadei și să demonstreze că Austria este un partener de încredere în Europa.”, a conchis Brandstätter.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel