EXCLUSIV  Nehammer vs. acordul „istoric“ privind migrația. Tomac: Sunt rezervat cu privire la un efect pozitiv. Austria obișnuiește să inventeze reguli în timpul jocului

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Uniunea Europeană a ajuns la un acord preliminar, considerat istoric, ce prevede, printre altele, ca țările din sudul Europei aflate la frontieră să instituie o procedură de azil mai strictă la granițele lor non-UE și să aibă mai multă putere în a înlătura solicitanții de azil respinși. Acordul, considerat unul „istoric“, ar trebui să elimine toate pretextele Austriei privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a descris acordul ca fiind „istoric“, chiar dacă a recunoscut că nu este „un pachet perfect“. Ea a respins ideea că reflectă propuneri din partea extremei drepte, argumentând că este în schimb un compromis politic realizat între partidele centriste.

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a avertizat că măsurile incluse în acord nu vor fi implementate imediat, în special deoarece țările membre trebuie să transpună unele dintre prevederi în legislația națională.

Parlamentul European trebuie să voteze acordul în plen, ceea ce ar trebui să se întâmple primăvara următoare.

CITEȘTE ȘI       -      Ministerul de Interne: Bulgaria este gata să reorganizeze imediat controalele pe aeroporturi dacă va fi admisă în Schengen în ianuarie

Tomac: Răspunde la toate cerințele invocate de Austria

L-am contactat pe europarlamentarul PMP Eugen Tomac, pentru a-i cere un punct de vedere privitor la rolul pe care acest acord l-ar putea avea în procesul de aderare al României la Spațiul Schengen și la modul în care Nehammer ar putea fi înduplecat de prevederile din el, care sunt conexe cu pretextele Austriei atunci când se opune dreptului României și Bulgariei de a fi în spațiul de liberă circulație.

„Acordul definește câteva aspecte cu privire la statutul și metodele prin care poate fi combătută migrația ilegală, stabilește proceduri de tip gestionarea cererilor de azil și evident că va crea noi mecanisme pin care să se găsească soluții pentru a fi gestionată în comun criza imigranților, să nu mai rămână doar o componentă a statelor.

Este un acord important și cred că răspunde la toate cerințele pe care le-a invocat până în prezent Austria. Ea susține că nu poate gestiona singură problematica imigranților ilegali, asta în condițiile în care anul trecut, fix pe 20 decembrie, Consiliul European a făcut o serie de recomandări în urma unor evaluări punctuale făcute Austriei cu privire la gestionarea directivei 115 din 2008 privind statutul imigranților ilegali în Europa. Atunci am văzut că Austria, în timpul mandatului de ministru al Afacerilor Interne al actualului cancelar Nehammer, când s-a făcut această evaluare, nu respecta 10 principii din această directivă, 6 dintre ele având legătură directă cu statutul migranților ilegali“, a precizat Tomac.

CITEȘTE ȘI       -      Ungaria amenință public Bulgaria că îi va bloca aderarea la Schengen

„Nehammer inventează reguli în timpul jocului“

Eugen Tomac e de părere că adoptarea acestui acord nu trebuie să creeze entuziasm, pentru că Austria obișnuiește să „inventeze reguli în timpul jocului“.

„Cred că acordul este unul istoric, pentru că răspunde unor așteptări pe care statele membre le au de foarte mulți ani, însă sunt rezervat că Austria va ține cont de toate aceste prevederi pe care le are acordul atât timp cât și anul trecut, dar și în prezent, inventează reguli noi în timpul jocului în ceea ce privește intrarea României și Bulgariei în Schengen.

Condițiile pe care le pune României sunt reguli inventate și de aceea sunt rezervat cu privire la un efect pozitiv, deși acest acord ar trebui să producă efecte imediate“, a spus, pentru DC News, europarlamentarul Eugen Tomac.

CITEȘTE ȘI       -      Provocare pentru partidul lui Nehammer în Austria. ”Spun adevărul incomod despre ceea ce trebuie să facem”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel