Nelu Barbu: Amenzi uriaşe pentru nedesfiinţarea centrelor de plasament de tip vechi

Nerespectarea prevederilor privind desfiinţarea centrelor de plasament de tip vechi sau reorganizarea serviciilor de tip rezidenţial până la 31 decembrie 2020 va fi considerată contravenţie şi se va pedepsi cu amendă între 3.000 şi 10.000 de lei, potrivit unui act normativ adoptat miercuri de Guvern, care modifică Legea 272/2004 referitoare la protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

'Principalele schimbări vizează dezinstituţionalizarea copiilor până la sfârşitul anului 2020, aşa cum şi-a asumat Guvernul României, încurajarea plasamentului în familie sau la rude prin acordarea unei indemnizaţii de sprijin şi interzicerea instituţionalizării copiilor în centre de plasament aşa cum le ştim în acest moment existente în ţara noastră. Actul normativ adoptat de Guvern astăzi introduce obligaţia autorităţilor de la nivel local, dar şi a furnizorilor privaţi de servicii sociale de a închide centrele de plasament de tip vechi sau de a reorganiza serviciile de tip rezidenţial până la data de 31 decembrie 2020. După data de 1 ianuarie 2021, copiii vor primi îngrijirea adecvată în case de tip familial, unde vor fi îngrijiţi maxim 12 copii în fiecare casă sau în apartamente de tip familial unde vor fi îngrijiţi maxim 6 copii în fiecare apartament.

Nerespectarea aceste prevederi, anume (...) desfiinţarea centrelor de plasament de tip vechi va fi considerată contravenţie şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 10.000 de lei', a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, la finalul şedinţei Executivului. El a adăugat că, prin modificările aduse Legii 272/2004, sunt stimulate şi persoanele care doresc să se implice în creşterea şi îngrijirea unui copil separat de familie prin introducerea 'unei indemnizaţii de sprijin lunar în cuantum de 400 de lei'.

'Decizia a fost luată după ce s-a constatat în timp că plasamentul în familie sau la o persoană, o rudă, este mai eficient pe termen mediu şi lung pentru copiii separaţi de familie', a completat Barbu. Acesta a menţionat că actul normativ are în vedere şi creşterea calităţii vieţii tinerilor care urmează să părăsească sistemul de protecţie specială. 'A fost introdusă obligaţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) să le acorde sprijin tinerilor în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare în ultimele şase luni de şedere în sistem, iar serviciului public de asistenţă specială să păstreze legătura cu ei timp de doi ani pentru a-i consilia, pentru a-i ajuta pe aceşti tineri', a mai declarat Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că tot în sprijinul tinerilor s-a stabilit 'creşterea indemnizaţiei care se acordă la ieşirea din sistem, de la valoarea unui salariu minim brut pe ţară la valoarea a trei salarii minime brute'. El a menţionat că actul normativ a fost elaborat printr-o largă consultare, atât cu specialişti din mediul privat, cât şi din mediul public, dar şi cu reprezentanţi ai Consiliului Tinerilor Instituţionalizaţi. 'Doamna prim-ministru a luat decizia consultării tinerilor şi copiilor în elaborarea tuturor actelor normative care-i privesc în mod direct. În acest sens, în echipa de consilieri a doamnei prim-ministru se va regăsi în curând şi un reprezentat al tinerilor sau copiilor care s-au implicat în redactarea şi adoptarea Declaraţiei de la Bucureşti a Copiilor şi Tinerilor din UE privind consultarea copiilor şi tinerilor în procesele de luare a deciziilor la nivel naţional şi european', a precizat Nelu Barbu, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel