Preşedintele PNL Vaslui, deputatul Nelu Tătaru, a anunţat că Planul Naţional de Combatere a Cancerului a primit, marţi, raport de admitere, fiind votat în unanimitate de membrii Comisiei pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor.
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, preşedintele Comisiei pentru sănătate şi fost ministru în domeniu, a scris că adoptarea acestui plan este o realizare şi şi-a exprimat mulţumirea că documentul va intra la vot final în forul legislativ. 'Este o mare realizare că a fost adoptat acest plan, creat şi gândit pentru cei care au atâta nevoie de el. Este expresia nevoilor bolnavilor care poartă o luptă tăcută cu această maladie necruţătoare. Doresc să îmi exprim consideraţia pentru colegii mei alături de care am depus toate eforturile ca lucrurile să se întâmple. Avem datoria de a uşura povara bolnavilor. Împreună putem face lucrurile să se întâmple!', a transmis Nelu Tătaru.
Studiile recente au descoperit că-n interiorul tumorilor umane sunt ciuperci, formațiuni care pot decide evoluția bolii.
Două noi studii au descoperit că formele de cancer uman pot adăposti ciuperci şi că aceste ciuperci pot juca un rol în modul în care evoluează tumorile. Rezultatele celor două cercetări au fost publicate în revista ”Cell” şi sunt printre primele care încearcă să creeze o hartă aproximativă a microbiomului fungic al cancerelor, conform Rador.
Primul studiu reprezintă munca cercetătorilor de la Facultatea de Medicină a Universităţii din California - San Diego, precum şi de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel.
După ce au investigat 17.000 de probe de sânge şi ţesut prelevate de la pacienţii cu cancer, ei au descoperit cantităţi mici de ciuperci în 35 de tipuri diferite de cancer.
"Existenţa ciupercilor în majoritatea cancerelor umane este atât surprinzătoare, cât şi aşteptată", a spus Rob Knight, autorul studiului. "Este surprinzător pentru că nu ştim cum pot pătrunde ciupercile în tumori în întregul corp. Dar este de aşteptat şi pentru că acest lucru se potriveşte cu tiparul microbiomilor sănătoşi din tot corpul, inclusiv intestinul, gura şi pielea, unde bacteriile şi ciupercile interacţionează ca parte a unei comunităţi complexe", a adăugat el.
Cu cât prezența ciupercilor este mai mare, cu atât șansa de supraviețuire este mai mică
Celălalt studiu a fost condus de cercetători de la Universitatea Duke şi Cornell. Ei au descoperit că unele tipuri de cancer erau mai susceptibile de a adăposti anumite ciuperci decât altele. Astfel, în tumorile cancerului pulmonar, de exemplu, ciupercile Blastomyces sunt mai frecvente. În schimb, ciupercile Candida au fost mai frecvente în cancerele gastrointestinale. În plus, cu cât prezenţa acestora este mai mare, cu atât probabilitatea de supravieţuire a pacientului este mai mică.
”Descoperirea faptului că ciupercile sunt prezente în mod obişnuit în tumorile umane ar trebui să ne determine să le explorăm mai bine efectele potenţiale şi să reexaminăm aproape tot ceea ce ştim despre cancer printr-o 'lentilă cu microbiom'”, a spus Ravid Straussman, cercetător principal la Institutul de Ştiinţe Weizmann. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu