Nemulțumirile pot distruge mintea și corpul

Negativismul e "boală curată" / Pixabay
Negativismul e "boală curată" / Pixabay

Emoțiile negative ne distrug la nivel psihic și fizic. Știind acest lucru, de ce continuăm să ne plângem? În acest mod noi încercăm să ne exteriorizăm nemulțumirea, crezând ca după aceasta va urma o stare de liniște. Însă știința vede în acest comportament un real pericol pentru sănătatea fizică şi mai ales psihică.

Adevărul este că exprimarea emoțiilor negative nu numai că nu îți oferă ușurare, ci și înrăutățește lucrurile. Psihologul Jeffrey Lor, care studiază emoțiile umane, spune: "Exprimarea iritării este ca aruncarea unui exploziv cu gaz într-un spațiu închis. Nu este bine să faci asta." Plângerile îți afectează buna dispoziție și starea de spirit a prietenilor și colegilor tăi. Dar acestea nu sunt unicele repercusiuni negative. Este dovedit științific că atunci când îți plângi de milă ți se înrăutățește sănătatea.

Citeşte şi Stai departe de cei care se victimizează şi se plâng încontinuu! Nici nu ştii cât de periculos este să asculţi problemele altora!

Celulele nervoase sunt interconectate

Potrivit lui Parton, aceasta este una dintre primele lecții din neurologie pe care orice elev trebuie să o învețe: ”În creierul nostru există o mulțime de celule nervoase legate prin sinapsă. Este de ajuns doar să te gândești la ceva și celula va transmite substanțe chimice celulei alăturate, construind astfel o punte prin care va trece impulsul nervos. Acest impuls nervos va transporta informația.”

”De fiecare dată când va apărea un impuls electric, celulele nervoase vor reduce distanța care va trebui parcursă de impulsul electric. Pentru a simplifica conexiunea între celule, creierul se reconstruiește, își schimbă structura fizică" mai spune acesta. În acest mod, apariția unui gând simplifică apariția următorului de același tip. Cu părere de rău, aceasta nu este o noutate bună pentru persoanele care permanent nu au dispoziție. Acest lucru înseamnă că, în timp, starea lor negativă se intensifică.

Empatia nu este întotdeauna "sănătoasă"

Creierul tău se programează pe gândire negativă nu numai din cauza propriilor gânduri, dar și din cauza comunicării tale cu oameni pesimiști. De ce se întâmplă acest lucru? "Atunci când vedem cum cineva este copleșit de emoții, fie ele de furie, tristețe sau fericire, creierul nostru încearcă "să reproducă" aceeași emoție pentru a ne imagina ce simte persoana de alături. Ca urmare, utilizezi sinapse analoage în creier, care îți provoacă aceleași emoții ca și persoanei din față. Acest fenomen este cunoscut ca și empatie. De aceea, atunci când te vei afla în prezența unor persoane pesimiste, vei avea tendința să îți asumi și tu aceeași atitudine”, spune Parton.

Stresul îți distruge corpul

Când creierul trimite celulelor nervoase semnale de furie, sistemul tău imunitar devine vulnerabil. Crește tensiunea arterială, crește riscul apariției bolilor cardiovasculare, apar kilograme în plus, poate apărea diabet zaharat și alte boli neplăcute. Acest lucru se întâmplă din cauza hormonului stresului, cortizolul. Când ești setat de gânduri negative, ți se înrăutățește capacitatea de a memora și a învăța, este afectat sistemul imunitar și ți se reduce rezistența oaselor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel