Asociația non-guvernamentală Neokoolt a luat naștere în anul 2010 la inițiativa lui Ovidiu Slătineanu, având drept scop principal schimbarea modului superficial al majorității de a se raporta la cultură și la moștenirea noastră ca neam.
Autor: Mădălina Grasu
[caption id="attachment_292382" align="alignleft" width="253"] Sursa: neokoolt.blogspot.ro[/caption]Neokoolt vine în ajutorul celor interesați de arta neolitică, în special cultura Cucuteni. Activitățile celor opt membri Neokoolt converg spre aducerea în atenția comunității și a autorităților locale a avantajelor integrării elementelor simbolistice cucuteniene în arhitectura urbană. Reproducerea artefactelor va avea ca scop crearea unui suvenir local necesar. Arheologi, pictori, fotografi, artizani și meșteri populari și-au propus dezvoltarea unui proiect de studiu interdisciplinar cu tema Cucuteni - Arta eneolitica, pentru a aprofunda cercetările științifice și de arheologie experimentală printr-o abordare artistică. Neokoolt și-a propus selecția unor lucrări de artă plastică (ceramică, pictură, fotografie), pentru a organiza expoziții temporare în muzee și instituții de profil din țară.
De asemenea, pentru o mai bună înțelegere a culturii discutate sunt prezentate hărți, studii interdisciplinare și articole informative. Este sugerată și o vizită la Muzeul de artă eneolitică din Piatra Neamț, care găzduiește 80% din patrimoniul Cucuteni. Puteți admira exponate unice în România și Europa, dintre care și Soborul zeițelor ce numără 21 de statuete antropomorfe realizate cu o deosebită atenție la detalii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News