EXCLUSIV  "Nephro", ce nu s-a văzut dincolo de camere. Actrița Silvana Negruțiu spune cât de greu i-a fost să-și intre în rolul de pacient dependent de dializă

captură video DC News
captură video DC News

Cum se simte boala dincolo de reflectoare? Doar cei suferinzi cu adevărat știu asta, actorii pot doar să-și imagineze și "să recreeze" durerea. Dar doar atât.

VEZI ȘI: Dramă, umor, love & hate - toate într-un scurtmetraj românesc de excepție. "Nephro" ne învață cum să trăim cu boala și să dansăm cu viața

„Nephro“ este primul film românesc care prezintă realitatea pacienților dializați. A fost lansat online, spre final de septembrie. Este un film emoționant care arată legăturile puternice care se creează atunci când apar provocările medicale. Face parte dintr-o campanie de conştientizare a realităţii trăite de pacienţii dializaţi şi de familiile acestora.

Filmul arată povestea Ancăi, interpretată de Silvana Negruţiu, o pacientă de 26 de ani. Scurtmetrajul este regizat de Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de Ana Rinderu şi Radu Pilat. 

Actrița Silvana Negruțiu: Pentru mine a fost dureros. Oamenii de acolo ajung să fie ca o familie

Actrița Silvana Negruțiu și regizorul Radu Pilat au venit cu mai multe informații în platoul DC News. Cei doi invitați au vorbit despre ce nu s-a văzut dincolo de camere, despre atmosfera din replica de salon și recrearea procedurilor de dializă în stil cinematic. Silvana Negruțiu a mărturisit că pentru ea acest rol a fost unul "dureros".

"E destul de obositor. Dar cred că în momentul în care se depășește, probabil, șocul după aflarea veștii că suferi de o astfel de boală și în momentul în care începi să te obișnuiești cu rutina de a merge de trei ori pe săptămână acolo (n.r. la dializă) și de a petrece între 3 și 5 ore cu aceiași oameni, se creează o comunitate, oamenii de acolo ajung să fie ca o familie. Pentru că vin în aceeași formulă.

Pentru mine, personal, a fost... așa... dureros, într-un fel, pentru că oamenii ăștia petrec mai multe ore pe săptămână decât petrec eu poate pe an cu părinții mei care locuiesc în alt oraș. Adică ajung să petreacă foarte mult timp împreună și să se lege acolo niște relații foarte profunde între ei. Și asta cred că ajută foarte mult pentru că trec cu toții prin aceeași situație medicală, în viață fiecare are alte probleme..." a mărturisit Silvana Negruțiu.

Date îngrijorătoare: aproximativ 10.000 de români fac dializă anual

În România, aproximativ 10.000 de pacienți se supun tratamentului de dializă anual, conform celor mai recente date. Acest număr include atât pacienții care primesc hemodializă, cât și pe cei care fac dializă peritoneală. În prezent, există aproximativ 150 de centre de dializă în întreaga țară, dintre care o parte sunt private, care au fost dotate cu investiții semnificative în tehnologie și resurse umane​, după cum se arată în Registrul Renal.

În 2024, estimările sugerează că numărul total de ședințe de hemodializă va ajunge la aproximativ 435.100, în creștere față de anul anterior. Totodată, se preconizează o scădere în numărul lunilor de tratament prin dializă peritoneală, cu o estimare de 2.148 luni pentru acest an​.

De remarcat că România se distinge printr-o rată de incluziune în dializă considerabil mai mare decât media europeană, ceea ce reflectă un progres semnificativ în îngrijirea pacienților cu afecțiuni renale cronice​.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel