Nerecunoaşterea reciprocă a diplomelor medicilor, impediment pentru construirea unor spitale private în România

spital privat
spital privat

Trei companii din Turcia fac demersuri pentru construirea de spitale private în România, dintre care unul specializat în tratarea cancerului, însă finalizarea acestor investiţii ar putea fi împiedicată de nerecunoaşterea reciprocă a diplomelor medicilor.

"Există interes pentru domenii noi şi aş putea menţiona în primul rând investiţii turce în domeniul sănătăţii. Cel puţin trei grupuri mari din Turcia studiază posibilitatea construirii unor spitale iar anul trecut a fost deja inaugurat un spital deschis de turci, manageriat de către turci. Un spital de ochi din Bucureşti", a declarat ambasadorul român la Ankara, Ion Pascu, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, una dintre companiile interesate este grupul Medicana, care se află în discuţii cu un partener de la Bucureşti în vederea identificării unui teren pentru construirea unui spital. Unitatea medicală ar urma să fie construită de către o companie românească iar managementul spitalului ar fi asigurat de experţi turci.

"Este de asemenea un alt grup mare şi care este prezent în România. Ei au cumpărat un teren şi o clădire şi doresc să construiască un spital pentru cancer. Au construit o mică făbricuţă pentru producerea unui reactiv folosit în tratamentul sau depistarea cancerului. Şi de asemenea ei sunt în discuţii chiar cu Spitalul municipal din Bucureşti pentru construirea unei clinici tot pentru depistarea şi tratarea cancerului. Mai există şi o firmă mare de la Istanbul care pregăteşte un studiu. Ne-au cerut sprijin", a spus ambasadorul.

El a atras atenţia că aceste potenţiale investiţii ar putea să fie împiedicate de nerecunoaşterea reciprocă a diplomelor medicilor de către România şi Turcia.

"S-au făcut demersuri. MAE a contactat deja Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei şi suntem în discuţii pentru pregătirea unui acord. Dar v-am spus care cred că va fi piedica încheierii unui astfel de acord: faptul că ei, la rândul lor, nu recunosc diplomele altor medici", a spus ambasadorul.

Pe de altă parte, Pascu a subliniat că nivelul investiţiilor turce în România este unul ridicat, dar şi că balanţa schimburilor comerciale este favorabilă României.

"În primul rând, aş dori să vă spun că relaţiile economice reprezintă una dintre componentele majore ale relaţiei bilaterale. Ele se caracterizează prin schimburi comerciale considerabile şi un volum mare de investiţii turce în România. În 2008, schimburile comerciale s-au ridicat la 7,3 miliarde de dolari. Au avut o scădere în 2009 din cauza efectelor crizei economice din România şi din Turcia iar anul trecut au crescut ajungând la peste 6 miliarde de dolari, cu o creştere considerabilă a exporturilor noastre, având astfel în prezent şi o balanţă comercială în favoarea României. Anul acesta sunt toate premisele, mai ales după cum arată cifrele pe primele trei luni, ca schimburile comerciale să reajungă la nivelul anului 2008", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel