Procurorul Doru Stoica nu a reaudiat suspecții, victimile și martorii din dosarul "10 august". Mai multe nereguli au fost depistate de DIICOT.
Potrivit ordonanței de redeschidere a anchetei în dosarul 10 august, procurorul Doru Stoica, cel care a clasat acuzaţiile la adresa şefilor Jandarmeriei, nu a readministrat probele strânse de Parchetul Militar în acest dosar, informează Agerpres. Totodată DIICOT anunță și că Doru Stoica nu a reaudiat suspecţii, victimele şi martorii.
Procurorul-şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial marţi soluţia de clasare dispusă de procurorul Doru Stoica. Astfel, a fost redeschisă urmărirea penală faţă de foştii şefi din Jandarmerie implicaţi în dosarul protestului din 10 august 2018 - colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Sindile şi fostul secretar de stat Mihai Dan Chirică.
Procurorii spun că şefii Jandarmeriei nu au vrut să dea declaraţii, atunci când au fost chemaţi la Parchetul Militar, însă ei trebuiau citaţi la DIICOT, după preluarea dosarului de la procurorii militari.
O altă încălcare depistată este și faptul că nicio persoană vătămată şi niciun martor nu au fost citaţi la DIICOT, cu excepţia unor oficiali - şi anume Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu şi Alin Ionel Mastan. În plus, spune Giorgiana Hosu, nu au fost readministrate probele strânse de Parchetul Militar.
"Examinând materialul probator administrat în cauză, se constată că, deşi urmărirea penală în cauză ar trebui să o facă procurorul competent, cu preponderenţă administrarea probatoriului s-a realizat în faţa procurorilor militari, iar acesta, pe de o parte nu a fost readministrat în faţa procurorilor DIICOT şi nu a fost coroborat cu alte probe utile soluţionării cauzei, în considerentele ordonanţei de clasare.", anunță DIICOT.
Cei mai mulți dintre martorii audiaţi în dosar sunt de fapt lucrători ai Jandarmeriei Române, coordonaţi de către cei patru suspecţi în ziua de 10 august 2018.
"Cu toate că în ordonanţă se reţine că doar suspectul Cazan Laurenţiu Valentin a coordonat acţiunile desfăşurate de către lucrătorii Jandarmeriei (fila 121 din ordonanţă), în fapt se constată că, atât din înregistrările video aflate la dosar, cât şi din declaraţiile unora dintre martori (vol. 26 filele 15-17, 19-31, 46-55, vol. 93 fiele 118-131), rezultă prezenţa la faţa locului şi a suspecţilor Sindile lonuţ Cătălin şi Cucoş Gheorghe Sebastian", se mai arată în decizia şefei DIICOT.
Totodată, potrivit Georgianei Hosu, o parte din înregistrările video anexate la dosar nu au putut fi accesate, unele fiind deteriorate, dar nici nu s-au făcut demersuri pentru obținerea acestor materiale de la sursa inițială. Hosu precizează și că nu au fost solicitate mijloace de probă de natură tehnică, respectiv obținerea datelor de trafic și de localizare prelucrate de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice pentru a clarifica existenţa comunicărilor între suspecţi.
Procurorul-șef al DIICOT a subliniat faptul că violenţele unui grup restrâns nu transformă un eveniment paşnic într-un eveniment care nu e paşnic, potrivit liniilor directoare adoptate de OSCE privind adunările publice.
Pe de altă parte, deşi în cuprinsul ordonanţei de clasare perioada analizată faţă de conduita şefilor Jandarmeriei este cea de după ora 23:08, din cuprinsul plângerilor, se constată că, începând cu orele 19:30, dispozitivele de jandarmi amplasate în faţa sediului Guvernului şi în zonele adiacente au folosit asupra mulţimii gazele iritant-lacrimogene.
"În opinia noastră, trebuie dat prevalenţă cercetărilor în cauza nou constituită ca urmare a declinării competenţei de efectuare a urmăririi penale către Secţia Parchetelor Militare, astfel încât să fie lămurite toate aspectele cauzei, să fie administrate unitar toate probele pertinente, concludente şi utile pentru aflarea adevărului, să fie evitată situaţia adoptării unor soluţii diferite", se mai arată în ordonanţa semnată de Giorgiana Hosu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu