Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, acuzat de ”obstrucționarea” acordului de armistițiu în Gaza.
Gruparea Hamas face acuzații grave la adresa premierul israelian Benjamin Netanyahu, despre care spune că ”obstrucționează” un acord pentru un armistițiu în Gaza după ultima rundă de negocieri la Doha, relatează AFP, scrie Agerpres.
”Atribuim lui Benjamin Netanyahu întreaga responsabilitate pentru eșecul eforturilor mediatorilor, pentru obstrucționarea unui acord și pentru viețile ostaticilor, care se află în același pericol ca și poporul nostru” cu bombardamentele continue în Fâșia Gaza, a declarat mișcarea islamistă palestiniană, potrivit unui comunicat.
Statele Unite ale Americii au prezentat vineri o nouă propunere de acord, după două zile de discuții la Doha purtate de mediatori cu Israelul.
Astfel, propunerea ”răspunde condițiilor stabilite de Netanyahu, în special refuzului său pentru o încetare permanentă a focului și o retragere totală din Fâșia Gaza”, potrivit Hamas.
De asemenea, premierul israelian ”a pus noi condiții în dosarul schimbului de prizonieri și a dat înapoi în alte puncte, împiedicând astfel finalizarea acordului”, se arată în comunicat.
Netanyahu a denunțat anterior ”refuzul încăpățânat” al mișcării islamiste de a ajunge la un acord pentru un armistițiu, cerând ”direcționarea presiunii asupra Hamas” și ”nu asupra guvernului israelian” în ajunul unei întâlniri cu secretarul de stat american Antony Blinken, care a sosit la Tel Aviv duminică seara în cadrul unei noi încercări a Washingtonului de a se ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza.
Discuțiile privind o încetare a focului și eliberarea ostaticilor israelieni deținuți de mișcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâșia Gaza urmează să fie reluate săptămâna viitoare la Cairo în jurul unei noi propuneri americane, potrivit unei declarații comune emise vineri de SUA, Qatar și Egipt, principalii mediatori între Israel și Hamas, deși gruparea palestiniană a transmis că respinge inițiativa Washingtonului.
Există o frustrare crescândă în comunitatea internațională față de unii dintre acești miniștri de extremă dreapta, în timp ce liderii occidentali fac presiuni pentru un acord.
Lunea trecută, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat pentru CNN că va prezenta o propunere la UE pentru a-i sancționa pe miniștrii israelieni de extremă dreapta Bezalel Smotrich și Itamar Ben Gvir.
Borrell a cerut sancțiuni împotriva lui Smotrich și Ben Gvir într-o postare pe X, la câteva zile după ce Smotrich a spus că ar fi ”moral” să înfometeze două milioane de locuitori din Gaza până când ostaticii israelieni sunt eliberați.
”UE nu are niciun tabu în activarea regimului său global de sancțiuni pentru drepturile omului împotriva oricărei persoane implicate în încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi agenții Hamas și coloniștii israelieni extremiști pe care i-am sancționat deja”, a declarat Borrell pentru CNN într-o declarație luni.
”Din octombrie anul trecut, declarațiile miniștrilor Smotrich și Ben-Gvir incită la ură. Activitățile legate de ajutorul umanitar se încadrează, din păcate, în mod clar în această categorie”, a adăugat șeful politicii externe a UE.
Un grup de familii de ostatici l-a acuzat sâmbătă pe prim-ministru că ”se joacă” cu viețile ostaticilor pentru a se asigura că guvernul său supraviețuiește, potrivit Times of Israel.
SUA, Egipt și Qatar - mediatori cheie în discuțiile dintre părțile beligerante – au cerut Israelului și Hamas să se întoarcă la masa negocierilor pentru a lua în considerare o ”propunere finală de punte”. Discuțiile urmează să fie reluate joi în capitala egipteană Cairo sau în capitala Qatarului, Doha. Vezi tot articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu