Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, ameninţat cu o posibilă punere sub acuzare cu trei luni înainte de un scrutin cheie, a cerut luni seară să fie confruntat cu martorii care au depus mărturie împotriva lui în ancheta pentru corupţie care îl vizează.
"Nu am nimic de ascuns. În această seară, cer să fiu confruntat cu aceşti martori, şi, din partea mea, vreau să fac acest lucru în direct, pentru ca publicul să vadă tot, să audă tot şi să ştie adevărul", a declarat Benjamin Netanyahu într-o scurtă alocuţiune televizată la începutul jurnalului de la orele 20.00 pe mai multe canale.
Prim-ministrul a mai făcut o cerere în acest sens pe lângă anchetatori, dar a fost respinsă.
"Voi contrazice toate declaraţiile lor, pentru că ştiu adevărul şi sunt convins 4.000%", a adăugat el.
Benjamin Netanyahu a făcut aluzie cu acest număr la "dosarul 4.000", în care poliţia caută să ştie dacă familia Netanyahu a încercat să îşi asigure o imagine pozitivă pe un site de informaţii în schimbul unor favoruri guvernamentale acordate unui mare grup de telecomunicaţii. Cu trei luni înainte de alegerile anticipate, premierul duce o ofensivă contra investigaţiilor care îl vizează pentru presupusă corupţie mai mult decât împotriva adversarilor săi, o ameninţare redutabilă pentru viitorul său politic.
Vezi și: Netanyahu, surpriză în rezultatele ultimului sondaj
Dacă sondajele îl arată pe Benjamin Netanyahu favorit al alegerilor, o eventuală inculpare ar schimba complet datele problemei. După luni de investigaţii care au ţinut opinia publică cu respiraţia tăiată, poliţia a recomandat punerea sub acuzare a lui Benjamin Netanyahu în trei afaceri de presupusă corupţie. Benjamin Netanyahu a anunţat deja că nu va demisiona dacă va fi convocat la o audiere înaintea alegerilor.
"Nu lansezi o audiere dacă nu eşti capabil să închei ancheta înaintea alegerilor", a declarat el luni seară, considerând procedeul "nedrept".
Audierea prealabilă este o etapă crucială în procedura israeliană. Un individ are acolo o ultimă şansă de a convinge acuzarea să nu îl trimită în faţa unui tribunal. Ministerul Justiţiei nu va reacţiona la fiecare punere sub semnul întrebării a activităţii sale din partea lui Benjamin Netanyahu în timpul anchetei, a declarat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al ministerului.
"Ancheta efectuată de procurorul general şi echipa sa într-un cadru profesional nu trebuie să se deruleze prin intermediul mass-media",se mai arată în comunicat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci