Netanyahu este "un mincinos", iar Putin este "întruchiparea răului". Cartea care dezvăluie culisele și conversațiile private ale administrației Biden

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În noua sa carte, legendarul jurnalist Bob Woodward oferă o privire remarcabilă în culisele statului american și politicii internaționale, pline de momente șocante, ale președintelui Joe Biden și ale interacțiunilor sale cu liderii mondiali care i-au influențat mandatul, de la Benjamin Netanyahu la Vladimir Putin.

„Fiul acela de cățea, Bibi Netanyahu, este un tip rău. Este un tip de-a dreptul rău!” a declarat Biden în privat despre prim-ministrul israelian unei persoane din anturajul său în primăvara anului 2024, pe măsură ce războiul din Gaza al Israelului se intensifica, scrie Woodward.

„Acel nenorocit de Putin nu se oprește”, le-a spus Biden consilierilor în Biroul Oval, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, conform lui Woodward. „Putin este malefic. Ne confruntăm cu întruchiparea răului.”

Cartea, „Război”, dezvăluie, de asemenea, noi detalii despre conversațiile private dintre Donald Trump și Putin – și o expediere secretă de echipamente pentru testarea Covid-19 pe care Trump a făcut-o către președintele rus pentru uzul său personal în timpul apogeului pandemiei. Trump a negat aceste raportări.

CITEȘTE ȘI: Scandal monstru la nivel internațional: Trump i-a trimis în secret lui Putin teste COVID pentru uz personal

Noua carte a lui Woodward, care a fost obținută de CNN înainte de lansarea sa pe 15 octombrie, oferă un raport 'sincer', din interior, al momentelor cheie în care Biden și echipa sa de securitate națională navighează prin crize internaționale, de la retragerea dezastroasă din Afganistan până la confruntarea cu Putin înainte ca acesta să invadeze Ucraina și bătăliile private cu Netanyahu.

Bazată pe sute de ore de interviuri cu participanți de primă mână, „Război” este plină de detalii nou raportate despre confruntări cu mize mari. Cartea explorează războaiele politice și personale pe care Biden le-a dus în timpul președinției sale, inclusiv detalii despre decizia sa de a se retrage din campania din 2024 și conversațiile despre problemele legale ale fiului său, Hunter Biden.

Printre noile detalii din „Război”:

– Woodward scrie că echipa de securitate națională a lui Biden a crezut, la un moment dat, că există o amenințare reală, o șansă de 50%, ca Putin să folosească arme nucleare în Ucraina.

– Biden a declarat că „nu ar fi trebuit să-l aleagă niciodată” pe procurorul general Merrick Garland în cadrul unei conversații legate de problemele legale ale fiului său.

– Biden a criticat modul în care fostul președinte Barack Obama a gestionat invazia Crimeei de către Putin în 2014, concluzionând că „Barack nu l-a luat niciodată în serios pe Putin”.

– Citat de un consilier al lui Trump, Woodward raportează că au existat „poate până la șapte” apeluri între Trump și Putin de la plecarea lui Trump din Casa Albă în 2021.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a afirmat că Trump i-a dat lui Woodward „absolut niciun acces” pentru carte. „Niciuna dintre aceste povești inventate de Bob Woodward nu este adevărată”, a spus el.

Întrebată despre detaliile raportate de Woodward despre Biden și Netanyahu, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Casei Albe, Emilie Simons, le-a spus jurnaliștilor marți: „Au o relație pe termen lung. Au o relație foarte onestă și directă, iar eu nu am un comentariu despre acele anecdotice specifice.”

 

"Ar fi atât de nebunesc!"- Confruntarea Biden-Putin înainte de războiul din Ucraina

Woodward raportează că, înainte de invazia Rusiei, Statele Unite au obținut o bază de informații, care arătau „concludent” în octombrie 2021 că Putin avea planuri de a invada Ucraina cu 175.000 de soldați.

„A fost un cuvânt de onoare uluitor din partea ofiețerilor de informații de securitate ale SUA, inclusiv o sursă umană din interiorul Kremlinului”, scrie Woodward. Sursele umane sunt printre cele mai sensibile în lumea informațiilor.

„Era ca și cum ar fi intrat în secret în cortul comandantului inamic și stăteau aplecați peste hărți, examinând numărul și mișcarea brigăzilor și întreaga secvență planificată pentru invazia pe mai multe fronturi”, scrie Woodward.

În timp ce Biden și consilierii săi au convenit că planul era „extrem de serios”, le-a fost în continuare greu să creadă, atât lor, cât și aliaților lor.

„Asta e ceea ce plănuiește Putin”, i-a spus directorul CIA, Bill Burns, lui Biden, conform lui Woodward.

„Ar fi atât de nebunesc”, a răspuns Biden.

„Doamne Dumnezeule!” a spus Biden. „Acum trebuie să mă ocup de Rusia care înghite Ucraina?”

Biden l-a confruntat pe Putin cu informațiile de două ori în decembrie 2021, mai întâi într-o videoconferință și apoi într-o „convorbire înflăcărată de 50 de minute”, care a devenit atât de intensă încât, la un moment dat, Putin a ridicat riscul de război nuclear într-un mod amenințător”.

Biden a răspuns amintindu-i lui Putin că „este imposibil să câștigi” un război nuclear.

În ciuda avertismentelor repetate, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea că Putin ar invada efectiv, chiar și după ce vicepreședinta Kamala Harris i-a spus în timpul unei întâlniri de la Conferința de Securitate de la München din februarie 2022 că o invazie era iminentă.

 

"Cel mai înfricoșător moment din tot războiul" 

Una dintre cele mai dramatice scene din „War” arată cât de alarmați au fost Biden și echipa sa de securitate națională în legătură cu perspectiva ca Putin să folosească arme nucleare.

Până în septembrie 2022, rapoartele de inteligență americane considerate „excepționale” au dezvăluit o „evaluare profund neliniștitoare” a lui Putin — că era atât de disperat din cauza pierderilor de pe câmpul de luptă încât ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Pe baza acestor rapoarte de inteligență alarmante, Casa Albă a crezut că există o șansă de 50% ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică — o evaluare izbitoare care a crescut vertiginos de la 5% și apoi la 10%, relatează Woodward.

„Pe toate canalele, pune-te în legătură cu rușii”, l-a instruit Biden pe consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan. „Spune-le ce vom face ca răspuns”, a adăugat el, potrivit lui Woodward.

Cartea povestește despre o discuție telefonică tensionată între secretarul apărării, Lloyd Austin, și omologul său rus în octombrie 2022.

„Dacă veți face asta, toate restricțiile sub care am operat în Ucraina vor fi reconsiderate”, i-a spus Austin ministrului apărării, Sergei Șoigu, conform lui Woodward. „Aceasta ar izola Rusia pe scena mondială într-o măsură pe care voi, rușii, nu o puteți aprecia pe deplin.”

„Nu-mi place să fiu amenințat”, a răspuns Șoigu.

„Domnule ministru”, a spus Austin, conform lui Woodward, „sunt liderul celei mai puternice armate din istoria lumii. Nu fac amenințări.”

Două zile mai târziu, rușii au solicitat un alt apel. De data aceasta, ministrul apărării rus a afirmat dramatic că ucrainenii plănuiesc să folosească o „bombă murdară” — o poveste falsă pe care SUA crede că Moscova o promova ca pretext pentru a desfășura o armă nucleară.

„Nu vă credem”, a spus Austin ferm în răspuns, conform lui Woodward. „Nu vedem nicio indicație în acest sens, iar lumea va înțelege.”

„Nu o faceți”, i-a spus el lui Șoigu.

„Înțeleg”, a răspuns Șoigu.

„Probabil că a fost cel mai înfricoșător moment din tot războiul”, a spus mai târziu Colin Kahl, un oficial de rang înalt de la Pentagon, despre acest episod.

 

"Trump devine tot mai imprevizibil"

Woodward scrie și despre decizia lui Trump de a candida din nou pentru președinție, inclusiv o serie de conversații cu aliatul și prietenul său de golf, senatorul Lindsey Graham.  

„A merge la Mar-a-Lago se aseamănă puțin cu a merge în Coreea de Nord,” a spus Graham. „Toată lumea se ridică în picioare și aplaudă de fiecare dată când intră Trump.”  

Republicanul din Carolina de Sud este citat spunând că Biden „a câștigat corect” doar că lui Trump „nu-i place să audă asta.” Woodward continuă să descrie încercările lui Graham de a-i oferi lui Trump sfaturi pentru campania din 2024.  

„Ai o problemă cu femeile moderate,” i-a spus Graham lui Trump după alegerile de la mijlocul mandatului. „Oamenii care cred că pământul este plat și că nu am fost pe lună, îi ai. Lasă asta deoparte.”  

Graham a insistat repetat ca Trump să treacă peste alegerile din 2020, spunându-i că, dacă va fi reales, „atunci 6 ianuarie nu va fi obituarul tău.”  

„Am susținut un discurs astăzi și am menționat alegerile din 2020 doar de două ori!” i-a spus Trump lui Graham câteva zile mai târziu, „de parcă s-ar fi arătat o maximă reținere,” scrie Woodward.  

Pe măsură ce Trump și-a structurat campania prezidențială în jurul fricii, Woodward scrie că Graham a spus despre fostul președinte: „Trump devine tot mai imprevizibil. Aceste procese judiciare cred că ar zgudui pe oricine.”

„Bibi, nu ai nicio strategie”

După atacul din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, Woodward descrie relația tumultuoasă dintre Biden și Netanyahu. Deși Biden a susținut public Israelul, a avut dispute cu Netanyahu în culise cu privire la modul în care Israel conducea războiul în Gaza.

„Care este strategia ta, omule?” l-a întrebat Biden pe Netanyahu în timpul unei convorbiri telefonice din aprilie, relatează Woodward.

„Trebuie să intrăm în Rafah,” a spus Netanyahu.

„Bibi, nu ai nicio strategie,” a răspuns Biden.

În aceeași lună, Israel a lansat o lovitură în Siria care a dus la moartea unui general de rang înalt din Corpul Gărzilor Revoluționare Iraniene, ceea ce a determinat Iranul să lanseze peste 100 de rachete balistice ca răspuns, fiind prima dată când Iranul a tras rachete de pe teritoriul său direct spre Israel.

Statele Unite, alături de Arabia Saudită, Iordania și alți aliați ai SUA, au venit în apărarea Israelului. Deși aproape toate rachetele iraniene au fost interceptate, Netanyahu a dorit să riposteze.

Biden i-a spus lui Netanyahu într-o convorbire telefonică să „accepte victoria”, deși prim-ministrul israelian a fost reticent. „Nu trebuie să faci o altă mișcare. Nu face nimic,” a spus Biden.

În cele din urmă, Israel a lansat o lovitură limitată, calibrată împotriva Iranului, pe care Biden a considerat-o o victorie.

„Știu că va face ceva, dar modul în care limitez asta este să-i spun să ‘Nu facă nimic,’” i-a spus Biden consilierilor săi, conform lui Woodward.

Însă frustrarea lui Biden față de Netanyahu a explodat pe măsură ce războiul a continuat să escaladeze.

„E un mincinos de două parale,” a spus Biden în privat despre Netanyahu, după ce Israel a intrat în Rafah, scrie Woodward.

„Bibi, ce naiba?” a strigat Biden la Netanyahu în iulie, după ce o lovitură aeriană israeliană a ucis un comandant militar de top al Hezbollah și trei civili în Beirut, conform lui Woodward.

„Știi că percepția asupra Israelului în întreaga lume devine din ce în ce mai mult aceea a unui stat în afara legii, un actor în afara legii,” i-a spus Biden lui Netanyahu.

Netanyahu a răspuns că ținta era „unul dintre principalii teroriști.”

„Am văzut o oportunitate și am profitat de ea,” a spus Netanyahu. „Cu cât lovești mai tare, cu atât vei avea mai mult succes în negociere.”

"Hei, să-l sunăm pe Trump"

Cartea lui Woodward conține, de asemenea, detalii notabile despre prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, care discutase despre posibilitatea normalizării relațiilor cu Israelul înainte de atacul din 7 octombrie.  

După atac, secretarul de stat Anthony Blinken a efectuat o călătorie rapidă prin Orientul Mijlociu, încercând să negocieze asistență umanitară pentru Gaza. Când Blinken a ajuns în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu Mohammed bin Salman, era epuizat.  

Însă prințul moștenitor, o persoană care preferă să rămână treaz noaptea, l-a ținut pe Blinken și echipa sa treaz toată noaptea înainte de a se întâlni în sfârșit. Woodward îl citează pe Blinken spunând: „Mohammed bin Salman nu era altceva decât un copil răsfățat.”

Într-o conversație ulterioară, Blinken l-a întrebat pe prințul moștenitor saudit despre cererea sa de a avea un drum către un stat palestinian înainte ca Arabia Saudită să normalizeze relațiile cu Israelul.  

„Îmi doresc asta?” a spus MBS, bătându-se pe inimă, scrie Woodward. „Nu contează atât de mult. Am nevoie de asta? Absolut.”  

Woodward mai povestește despre o întâlnire pe care senatorul Graham din Carolina de Sud a avut-o cu prințul moștenitor în martie.  

„Hei, să-l sunăm pe Trump,” i-a spus Graham lui MBS în timp ce se afla în vizită la liderul saudit în martie.  

Ce s-a întâmplat apoi oferă o fereastră fascinantă în modul în care liderul saudit operează și comunică cu diferiți lideri mondiali și oficiali guvernamentali. Woodward scrie că bin Salman a avut un ajutor care a adus o geantă cu aproximativ 50 de telefoane de tip „burner”, scoțând unul etichetat „TRUMP 45”.  

Printre celelalte din geantă, scrie Woodward, se afla un telefon de tip „burner” etichetat „JAKE SULLIVAN”, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel