O posibilă invazie israeliană a Fâșiei Gaza ar trebui să facă față unui adversar care și-a construit un arsenal puternic cu ajutorul Iranului, a săpat o rețea masivă de tuneluri pentru a evita atacatorii și a demonstrat în conflictele terestre anterioare că poate să cauzeze pierderi semnificative trupelor israeliene.
Pe măsură ce Israelul adună tancuri la granița cu Fâșia Gaza și oficiali sugerează că începutul unei invazii este doar o chestiune de timp, generalii israelieni vor încerca să aplice lecțiile învățate din ofensivele terestre anterioare din 2008 și 2014, care au avut și ele ca obiectiv eliminarea grupului islamist palestinian Hamas, conform unei surse de securitate israeliene, citată de Reuters.
Cu toate acestea, Hamas a ieșit de fiecare dată din luptă ca un adversar mai dur și, pe 7 octombrie, a dat dovadă de o eficacitate devastatoare atunci când luptătorii săi au ucis peste 1.300 de israelieni - în mare parte civili - în cel mai sângeros atac asupra teritoriului israelian din 1948.
Până acum, riposta israeliană, sub forma loviturilor aeriene, a dus la moartea a peste 1.400 de oameni în Gaza.
Niciuna dintre părți nu poate prezice exact cum va decurge un război terestru. Israelul a promis că va lansa o campanie care va depăși tot ce a fost realizat până acum, în încercarea de a "șterge Hamas de pe fața pământului". În același timp, Hamas a demonstrat capacitatea sa de a supraviețui și de a surprinde, și va lupta într-un mediu urban dens, folosind arme puternice.
"O invazie terestră va fi o săritură în necunoscut pentru forțele de ocipație", a declarat , pentru Reuters, un oficial dintr-una dintre facțiunile militante palestiniene din Gaza, oferindu-și doar porecla - Abu Abdallah.
Oficialii israelieni au subliniat clar că campania nu va fi nici rapidă, nici ușoară. De data aceasta, Israelul se confruntă și cu problema că zeci de cetățeni israelieni luați ostatici de Hamas pe 7 octombrie ar putea fi acum ținuți în labirintul de tuneluri pe care trupele israeliene îl numesc "Metro Gaza", iar aceste tuneluri trebuie să fie curățate pentru a distruge Hamas.
"Scopul nostru este să eliminăm complet capacitatea militară și aparatul militar al Hamas, ceea ce va necesita o operațiune îndelungată", a declarat o sursă de securitate israeliană pentru Reuters.
"Majoritatea țintelor - persoane, echipamente și logistică - se află sub pământ, iar ostaticii sunt probabil, la rândul lor, sub pământ", a adăugat sursa. "Scopul va fi să nivelăm terenul pentru a putea ajunge la buncărele subterane."
În Gaza, o fâșie de pământ cu 2,3 milioane de locuitori, riscul creșterii numărului de victime civile ar putea complica și mai mult planurile militare ale Israelului.
Având în vedere experiențele anterioare, bombele bunker-buster ale Israelului și tancurile Merkava de înaltă tehnologie se vor confrunta cu tuneluri capcană, luptători care folosesc rețeaua subterană pentru a lovi și a dispărea și o gamă de arme ale grupării Hamas, printre care trebuie menționate rachetele antitanc Kornet fabricate în Rusia, despre care Israelul a raportat pentru prima dată că au fost folosite în 2010.
Israelul mobilizează sute de mii de rezerviști pentru a lupta împotriva unui număr estimat de 20.000 de luptători din partea Hamas.
Purtătorii de cuvânt ai Hamas nu au comentat operațiunile militare sau planificarea acestora până în prezent.
Saleh Al-Arouri, adjunctul șefului biroului politic al Hamas, a declarat pentru Al Jazeera că, înainte de a lansa asaltul asupra Israelului, Hamas a dezvoltat un plan de apărare mai puternic decât planul de atac.
Nici oficialii israelieni nu au dezvăluit încă detalii militare. Un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a afirmat: "Ne pregătim pentru o ofensivă terestră" și obiectivul este să distrugem "infrastructura teroristă" până când aceasta nu mai reprezintă o amenințare pentru Israel.
Cu toate acestea, locuitorii din Gaza au observat deja semnele pregătirilor pentru o eventuală invazie în bombardamentul intens al Israelului asupra enclavei, pornit în urma atacului declanșat de Hamas. Localnicii susțin că bombardamentele au nivelat terenul de-a lungul frontierei, creând astfel căi pentru trupele terestre.
Dar oficialul militant palestinian Abu Abdallah susține că luptătorii din Gaza sunt pregătiți pentru orice.
"Avioanele nu decid soarta unei bătălii. Mulți luptători preferă să se confrunte cu tancuri și trupe pe teren, înarmați cu tehnologii avansate dezvoltate de-a lungul anilor", a spus el.
Din anul 2007, când Hamas a preluat controlul în Gaza de la Autoritatea Palestiniană cu sediul în Cisiordania, Israel a lansat două invazii terestre majore. De fiecare dată, a înregistrat un număr mai mare de pierderi în rândul soldaților - nouă morți în 2008 și 66 în 2014.
În prezent, Hamas a avut mai mult timp pentru pregătire, făcând public sprijinul oferit de Iran, marele inamic al Israelului.
Recent, trupele israeliene s-au confruntat cu creșterea capacității militanților într-un incident în Cisiordania, în luna iunie. În timpul unei razii în tabăra de refugiați din Jenin, soldații israelieni au fost ambuscați și blocați. Pentru a-i ajuta, s-a cerut sprijin din partea elicopterelor Apache.
"Diferența dintre ceea ce se întâmplă în Gaza în comparație cu bătălia din tabăra Jenin este ca între cer și pământ", a declarat un membru al Brigăzii Jenin. "Noi nu avem baze militare sau arme grele precum rachete și Kornet."
Un fost comandant israelian de rang înalt, care a preferat să nu fie identificat, a menționat că confruntări precum cea din Jenin continuă să ofere lecții pe măsură ce armata se pregătește pentru o invazie în Gaza.
"Va trebui să ne gândim la faptul că Fâșia Gaza are mult mai multe capacități și tehnologie înalt dezvoltată în toate domeniile", a subliniat el.
Guvernul Israelului, care sub conducerea prim-ministrului Netanyahu a fost unul dintre cele mai de dreapta din istoria sa, dar care acum include figuri de opoziție pentru a construi unitatea națională, a afirmat că publicul trebuie să se pregătească pentru un conflict prelungit pentru a-și atinge obiectivele.
"Am început ofensiva din aer, iar mai târziu vom trece și la operațiunile terestre", a spus ministrul apărării Yoav Gallant soldaților de lângă gardul de frontieră, marți, unul dintre semnalele cele mai clare că invazia va avea loc.
Shalom Ben Hanan, fost oficial de rang înalt în cadrul serviciului de securitate Shin Bet al Israelului și acum cercetător la Institutul Internațional pentru Contraterorism al Universității Reichman din Israel, a menționat că o ofensivă terestră reprezintă singura modalitate de a dezarma Hamas.
"Nu există război curat. Vom suferi pierderi", a spus el. "Vom lupta, ne vom confrunta cu luptători experimentați și bine antrenați."
"Trebuie să fie o victorie hotărâtoare."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu