Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat luni pe ministrul Apărării, Yoav Gallant, și l-a acuzat că a adoptat o "narațiune anti-Israel", dezvăluind o ruptură profundă la vârful guvernului israelian, în timp ce Orientul Mijlociu riscă să se transforme într-un conflict regional la scară largă.
Presa israeliană a raportat săptămâna aceasta că Gallant, vorbind cu parlamentarii într-un briefing privat de securitate, a respins obiectivul de război al lui Netanyahu de a obține o "victorie absolută" asupra Hamas ca fiind "fără sens", etichetându-i pe cei care spun că acest lucru este realizabil ca fiind "eroi cu tobe de război".
Biroul lui Netanyahu a ripostat, spunând că discursul lui Gallant pune în pericol negocierile pentru eliberarea ostaticilor deținuți în Gaza.
"Când Gallant adoptă narațiunea anti-Israel, el dăunează șanselor de a ajunge la un acord de luare de ostatici", a declarat biroul prim-ministrului într-un comunicat. Gallant a fost obligat să urmărească obiectivele duble ale războiului israelian din Gaza: eliminarea Hamas și eliberarea ostaticilor capturați de Hamas în atacurile din 7 octombrie.
Schimbul de replici este cel mai recent, dintr-o serie de certuri între cei doi în timpul a peste 10 luni de război. De asemenea, disensiunile vin în timp ce Israelul se pregătește pentru un posibil atac al Iranului și al reprezentantului său Hezbollah în Liban. Acest lucru a determinat Statele Unite să întărească apărarea Israelului, trimițând un submarin cu rachete ghidate în regiune în weekend.
Iranul și Hezbollah au promis să răzbune uciderea de luna trecută a liderului politic Hamas, Ismail Haniyeh, care a murit într-o explozie la Teheran, și a comandantului militar al Hezbollah, Fu'ad Shukr, care a fost asasinat într-un atac aerian israelian într-o suburbie a Beirutului.
Iranul a dat vina pe Israel pentru moartea lui Haniyeh, iar o sursă familiarizată cu chestiunea a declarat anterior pentru CNN că Haniyeh a fost asasinat cu un dispozitiv exploziv ascuns în casa de oaspeți în care stătea.
Moartea lui Haniyeh, care a fost un jucător cheie în negocierile de încetare a focului, a amenințat să deraieze negocierile pentru oprirea războiului din Gaza și escaladarea conflictului, Iranul avertizând că "răzbunarea sângeroasă" pentru ucidere este "sigură". Hezbollah a promis, de asemenea, că sângele lui Shukr "nu va fi vărsat în zadar" și a amenințat că va riposta, forțând Israelul să se confrunte cu perspectiva unui război pe mai multe fronturi.
Criticii l-au acuzat pe Netanyahu că este mai interesat să învingă Hamas și să-și păstreze guvernul decât să readucă ostaticii. Membrii de extremă dreapta ai coaliției sale au amenințat că vor dizolva guvernul în cazul în care se va ajunge la un acord.
Există o frustrare crescândă în comunitatea internațională față de unii dintre acești miniștri de extremă dreapta, în timp ce liderii occidentali fac presiuni pentru un acord.
Luni, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat pentru CNN că va prezenta o propunere la UE pentru a-i sancționa pe miniștrii israelieni de extremă dreapta Bezalel Smotrich și Itamar Ben Gvir.
Borrell a cerut sancțiuni împotriva lui Smotrich și Ben Gvir într-o postare pe X, la câteva zile după ce Smotrich a spus că ar fi "moral" să înfometeze două milioane de locuitori din Gaza până când ostaticii israelieni sunt eliberați.
"UE nu are niciun tabu în activarea regimului său global de sancțiuni pentru drepturile omului împotriva oricărei persoane implicate în încălcări grave ale drepturilor omului, cum ar fi agenții Hamas și coloniștii israelieni extremiști pe care i-am sancționat deja", a declarat Borrell pentru CNN într-o declarație luni.
"Din octombrie anul trecut, declarațiile miniștrilor Smotrich și Ben-Gvir incită la ură. Activitățile legate de ajutorul umanitar se încadrează, din păcate, în mod clar în această categorie", a adăugat șeful politicii externe a UE.
Un grup de familii de ostatici l-a acuzat sâmbătă pe prim-ministru că "se joacă" cu viețile ostaticilor pentru a se asigura că guvernul său supraviețuiește, potrivit Times of Israel.
SUA, Egipt și Qatar – mediatori cheie în discuțiile dintre părțile beligerante – au cerut Israelului și Hamas să se întoarcă la masa negocierilor pentru a lua în considerare o "propunere finală de punte". Discuțiile urmează să fie reluate joi în capitala egipteană Cairo sau în capitala Qatarului, Doha.
Gallant, care a apărut ca un interlocutor de top pentru consilierii președintelui american Joe Biden, a subliniat adesea necesitatea unui acord de încetare a focului. El i-a cerut anterior lui Netanyahu să declare că Israelul nu va stabili controlul civil sau militar asupra Fâșiei Gaza, deși premierul a rămas vag cu privire la planurile sale pentru "ziua de după" război.
În comentariile sale, Gallant a mai susținut că a propus în octombrie un atac preventiv asupra Hezbollah în Liban, dar că Netanyahu nu a sprijinit atacul și a ratat ocazia.
"Condițiile de astăzi pentru un război în Liban sunt opuse celor de la începutul războiului", le-a spus Gallant parlamentarilor.
Ca răspuns la afirmațiile lui Gallant, biroul lui Netanyahu a deviat vina pentru eșecul de a ajunge la un acord de încetare a focului, spunând că Gallant "ar fi trebuit să-l atace pe (liderul Hamas, Yahya) Sinwar, care refuză să trimită o delegație la negocieri și care a fost și rămâne singurul obstacol în calea acordului de luare a ostaticilor".
Într-o postare ulterioară pe X, Gallant a spus că este "hotărât să îndeplinească obiectivele războiului și să continue luptele până când Hamas va fi dezmembrat și ostaticii se vor întoarce".
El a subliniat că Israelul se confruntă cu "zile dificile în care ni se va cere să rămânem fermi și să luăm acțiuni ofensive puternice și defensive".
Gallant se alătură mai multor oficiali israelieni de rang înalt care au pus la îndoială scopul lui Netanyahu de a distruge Hamas. În iunie, purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că ideea că Israelul ar putea "face Hamas să dispară" "aruncă nisip în ochii publicului".
CNN a raportat recent că aproape jumătate din batalioanele militare ale Hamas din nordul și centrul Fâșiei Gaza și-au reconstruit unele dintre capacitățile de luptă, în ciuda asaltului neîncetat al Israelului, potrivit unei analize comune cu Proiectul Amenințărilor Critice al American Enterprise Institute și Institutul pentru Studiul Războiului, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu