Instanța israeliană afirmă că arestările au fost efectuate în urma unei anchete privind o presupusă încălcare a securității naționale care a „dăunat obiectivelor de război ale Israelului”.
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, se află în centrul unei noi controverse politice legate de un acord privind ostaticii în timpul războiului din Gaza, după ce mai multe persoane au fost arestate în legătură cu o presupusă scurgere de documente clasificate din biroul său.
O instanță israeliană a anunțat arestările vineri după-amiază, înainte de începerea Sabatului, precizând că o investigație comună a poliției, serviciilor de securitate internă și armatei a suspectat o "încălcare a securității naționale cauzată de furnizarea ilegală de informații clasificate", care a "dăunat, de asemenea, realizării obiectivelor de război ale Israelului".
Se crede că unul dintre cei arestați este purtătorul de cuvânt al prim-ministrului.
Deși cele mai multe detalii sunt încă supuse unui ordin parțial de restricție, mass-media israeliană a raportat că obiectivul de război în cauză este eliberarea celor 101 ostatici israelieni încă deținuți de Hamas. Se susține că suspecții ar fi scurs selectiv documente despre strategia Hamas găsite de Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) în Gaza și că au manipulat sau editat materialul pentru a-l face să pară ca și cum grupul militant palestinian ar fi încercat să transporte ostatici în Egipt, apoi în Iran sau Yemen.
În septembrie, Netanyahu a făcut această afirmație în interviuri și conferințe de presă pentru a susține o nouă cerere, și anume despre un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor. Atunci premierul vorbea despre necesitatea ca trupele israeliene să rămână la granița dintre Gaza și Egipt.
Netanyahu a fost acuzat în mod repetat că întârzie un acord pentru a evita prăbușirea guvernului său de coaliție. Orice lucru mai puțin decât o victorie totală asupra Hamas este inacceptabil pentru aliații săi de extremă dreapta.
La scurt timp după ce liderul israelian a menționat pentru prima dată presupusul plan Hamas, au apărut raportări aparent bazate pe același material falsificat în publicația britanică The Jewish Chronicle și în tabloidul german Bild, care au fost preluate pe larg de mass-media israeliană.
Îngrijorată că publicarea articolelor ar putea compromite eforturile de strângere de informații în Gaza, armata israeliană a demarat o anchetă asupra scurgerii, anunțând că „nu era conștientă de existența unui astfel de document”. The Jewish Chronicle a retras ulterior articolul și l-a concediat pe jurnalistul care l-a scris.
Biroul prim-ministrului a declarat vineri că nimeni dintre angajații lui Netanyahu nu a fost interogat sau reținut, dar sâmbătă nu a negat că scurgerea de informații ar putea proveni din biroul său. A subliniat că zeci de alte scurgeri legate de negocierile pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor au apărut în raportările mass-media, fără a declanșa anchete.
Se înțelege că acuzațiile sunt legate de scurgerea de documente clasificate, neglijența în gestionarea materialului și utilizarea acestuia pentru a influența opinia publică, precum și angajarea necorespunzătoare a unui consilier fără autorizare adecvată de securitate.
Știrile despre arestări au fost întâmpinate cu furie de reprezentanții prim-ministrului în această țară profund divizată politic. Sâmbătă seara, mii de oameni din Israel s-au alăturat demonstrațiilor săptămânale în favoarea unui acord.
Liderul opoziției, Yair Lapid, a scris pe X: „Avem dușmani puternici în străinătate, dar pericolul din interior și de la cele mai sensibile centre de decizie zguduie fundațiile încrederii cetățenilor din Israel în desfășurarea războiului și în gestionarea celor mai sensibile și explozive probleme de securitate”, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu