Premierul Israelului Benjamin Netanyahu s-a aflat la Bucureşti în această săptămână, într-o vizită aproape ignorată de media din România. Netanyahu s-a întâlnit cu preşedintele Băsescu şi cu premierul Boc ca parte a unui demers pe care Israelul îl întreprinde în 60 de state democratice pentru a nu se recunoaşte la ONU statul numit Palestina. România a promis sprijin Israelului. Votul Adunării Generale ONU privind recunoaşterea unui stat palestinian este programat pentru luna septembrie. În Europa de Est, Netanyahu se aşteaptă să convingă alte 3 state în afara României: Bulgaria, Polonia şi Ungaria.
La Bucureşti Netanyahu a fost extrem de şarmant cu preşedintele Băsescu. El a lăudat demersurile României pentru scoaterea României din criza şi a mulţumit pentru buna colaborare politică şi militară. Cu premierul Boc a vorbit despre brânză de casă şi despre faptul că şi medicul său privat este din Cluj. În faţa presei Netanyahu a spus: „În Israel cine nu-i din România sigur are un prieten român“.
O bună relaţie cu Israelul este pentru România un atu important în lumea occidentală. Există toate premisele - economice, militare şi sociale pentru ca relaţia solidă existentă de decenii să traverseze perioadele politice agitate din ambele ţări. Nu întâmplător premierul Netanyahu a ţinut să telefoneze în timpul vizitei de la Bucureşti celor doi buni prieteni din Opoziţia din România: Adrian Năstase şi Mircea Geoană. Un gest ce ţine de continuitatea relaţiilor bilaterale în orice regim. De altfel, în ultimele 12 luni la Bucureşti au sosit şi preşedintele Israelului, Shimon Peres, şi ministrul de externe, Avigdor Lieberman. În noiembrie, guvernul României, indiferent care va fi fost acela, va face o şedinţă comună cu guvernul Israelului la Ierusalim.
În ultimii 3 ani, preşedintele Băsescu a avut o politică de atragere în România a marilor investitori arabi din zona Golfului. Interesele Israelului de acum sunt respinse cu putere de şeicii care au fost la Bucureşti în primăvară într-o conferinţă organizată de Forum Invest. Desigur că este posibil să ai o relaţie preferenţială cu Israelul având în acelaşi timp relaţii excelente cu lumea arabă. Nicolae Ceauşescu a reuşit acest lucru. În România de astăzi o asemenea întreprindere este însă aproape imposibilă. Chiar dacă există voinţa politică a lui Traian Băsescu, niciuna dintre celelalte instituţii ale statului nu funcţionează pentru a o pune în practică.
România are astăzi cel mai slab ministru de Externe din istoria sa postdecembristă. Politica multilaterală nu poate fi implementată.
Economic, întreprinderile cu potenţial din România sunt cu capital străin şi nu se bazează pe administraţia de la Bucureşti. Întreprinderile cu capital românesc, fie ele şi PDL-iste, nu pot fi ajutate în niciun fel de o administraţie coruptă şi incompetentă.
Ca urmare, ceea ce ar putea fi un potenţial enorm de dezvoltare al României în Orientul Mijlociu nu are în practică nici o şansă de a se materialize.
Mai mult, jocul la două capete al Bucureştiului, dacă nu este bine condus, poate deteriora pe termen scurt relaţiile cu toţi jucătorii majori din Orientul Mijlociu. Sigur că şi Israelul şi arabii cunosc bine România. Problema este că, după 21 de ani de la Revoluţie şi unii şi alţii continuă încă să-l regrete pe Ceauşescu…
Citeşte şi:
România nu va vota pentru recunoaşterea statului palestinian la ONU
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News