Premierul israelian a vorbit duminică, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz, reiterându-și promisiunea de a "elimina batalioanele teroriste rămase în Rafah".
Netanyahu a promis "eliminarea batalioanelor teroriste rămase în Rafah".
Dar el a mai spus că această promisiune "merge mână în mână cu permiterea plecării populației civile", deși nu a dat niciun detaliu cu privire la locul unde ar putea merge.
"Nu este ceva ce vom face în timp ce ținem populația blocată pe loc", a spus el despre asaltul planificat.
"De fapt, vom face exact opusul - le vom permite să plece, deoarece considerația noastră pentru reducerea și minimizarea victimelor civile ne-a ghidat și va continua să ne ghideze și în viitor", a mai spus Netanyahu.
Ofensiva militară a Israelului în Gaza a fost lansată în urma atacului Hamas din 7 octombrie, când gruparea militantă a ucis 1.200 de persoane și a răpit peste 250, dintre care unele sunt încă ostatici.
Pe măsură ce conflictul se apropie de sfârșitul celei de-a șasea luni și cu puține progrese în negocierile de încetare a focului, numărul palestinienilor uciși a depășit 31.000, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, deși aceste cifre nu fac distincție între civili și combatanți.
Ofensiva israeliană a alungat din casele lor majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza, dintre care peste un milion se adăpostesc în Rafah.
Potrivit ONU, un sfert din populație moare de foame, iar organizațiile umanitare se străduiesc să facă rost de alimente din cauza restricțiilor israeliene și a problemelor de securitate.
În disperare, un mic grup de țări a recurs la aruncarea de ajutoare din aer, iar livrările au început în cele din urmă să fie efectuate pe mare - dar niciuna dintre acestea nu compensează capacitatea care ar trebui să fie adusă pe cale rutieră.
Comentând posibilitatea unei ofensive asupra Rafah, președintele egiptean Abdel Fattah el Sissi a declarat că aceasta ar avea "repercusiuni grave asupra întregii regiuni".
Și Scholz, după întâlnirea de duminică cu Netanyahu, a avertizat: "Cu cât situația oamenilor din Gaza devine mai disperată, cu atât mai mult se pune întrebarea: Oricât de important ar fi obiectivul, poate acesta să justifice costuri atât de teribil de mari sau există alte modalități de a vă atinge obiectivul?".
Chiar și unii oameni politici din SUA, cel mai fidel aliat al Israelului, și-au pierdut răbdarea cu Benjamin Netanyahu.
Liderul majorității din Senatul SUA, Chuck Schumer, cel mai înalt oficial evreu din America și un susținător puternic al Israelului, a declarat că Israelul ar trebui să organizeze noi alegeri, afirmând că Netanyahu "și-a pierdut calea".
Premierul israelian a declarat că aceste comentarii au fost "total nepotrivite", adăugând că țara sa nu este "o republică bananieră", însă președintele american Joe Biden a descris cuvintele lui Schumer drept un "discurs bun".
Duminică, Netanyahu a insistat: "Hamas trebuie eliminată. Nu putem avea un viitor pentru Gaza, un viitor pentru pace, un viitor pentru Israel, dacă Hamas - o organizație teroristă angajată în genocidul nostru - rămâne în picioare", conform Sky News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu