Netanyahu respinge Curtea Mondială după decizia privind Fâșia Gaza: "Discriminare flagrantă împotriva statului evreu"

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

O instanță internațională a cerut Israelului să facă tot ce îi stă în putință pentru a preveni așa-zise "acte de genocid" din Gaza. Netanyahu a declarat că o astfel de acuzație este scandaloasă și că va continua acțiunea militară. 

 

Decizia judecătorilor de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) vine într-un stadiu incipient al procesului intentat de Africa de Sud, în care se susține că acțiunea militară a Israelului în războiul cu Hamas în Gaza este un genocid.

Africa de Sud a salutat măsurile, descriind hotărârea ca pe o "victorie decisivă pentru statul de drept internațional", în timp ce ministrul israelian al securității naționale, Itamar Ben-Gvir, neagă măsurile.

Instanța a decis că are competența de a audia argumentele și, prin urmare, nu a acceptat cererea Israelului de a respinge cazul.

Aceasta a ordonat Israelului să ia toate măsurile care îi stau în putere pentru a preveni genocidul și să raporteze instanței în termen de o lună.

Africa de Sud a depus plângerea, susținând că Israelul încalcă Convenția ONU privind genocidul prin "uciderea palestinienilor din Gaza, provocându-le vătămări corporale și psihice grave și impunându-le condiții de viață menite să ducă la distrugerea lor fizică".

În timp ce cei 17 judecători analizează acuzațiile de genocid - care ar putea dura ani de zile pentru a se pronunța - Africa de Sud a cerut instanței "în regim de extremă urgență" să emită un ordin interimar care să oblige Israelul să suspende operațiunile militare de protecție a palestinienilor din Gaza, în timp ce cazul avansează lent în instanță.

"Curtea este foarte conștientă de amploarea tragediei umane care se desfășoară în regiune și este profund îngrijorată de pierderile continue de vieți omenești și de suferința umană", a declarat Joan Donoghue, președintele instanței.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat cazul ca fiind "scandalos" și a promis că va continua acțiunea militară

În hotărârea pronunțată, 15 dintre cei 17 judecători din comisie au votat pentru măsuri de urgență care au acoperit majoritatea solicitărilor Africii de Sud, cu excepția notabilă a opririi acțiunilor militare în Gaza.

Palestinienii au salutat măsurile provizorii ordonate de instanță, ministrul de externe al Autorității Palestiniene, Riyad al Maliki, declarând: "Judecătorii CIJ au evaluat faptele și legea, s-au pronunțat în favoarea umanității și a dreptului internațional."

Maliki a adăugat că Autoritatea Palestiniană a cerut tuturor statelor să se asigure că măsurile ordonate de instanță sunt puse în aplicare "inclusiv de către Israel, puterea ocupantă".

Înaltul oficial Hamas, Sami Abu Zuhri, a declarat: "Hotărârea Curții Internaționale de Justiție este o evoluție importantă care contribuie la izolarea ocupației și la demascarea crimelor sale din Gaza. Facem apel pentru a obliga ocupația să pună în aplicare deciziile Curții".

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat cazul ca fiind "scandalos" și a promis că va continua acțiunea militară.

"Vom continua să facem ceea ce este necesar pentru a ne apăra țara și pentru a ne apăra poporul", a declarat el.

"Ca orice țară, Israelul are dreptul inerent de a se apăra. Încercarea josnică de a refuza Israelului acest drept fundamental este o discriminare flagrantă împotriva statului evreu și a fost respinsă pe bună dreptate", a mai spus Netanyahu.

Africa de Sud a salutat decizia și a declarat că "va continua să facă tot ceea ce îi stă în putere pentru a păstra existența poporului palestinian ca grup, pentru a pune capăt tuturor actelor de apartheid și genocid împotriva poporului palestinian și pentru a merge alături de acesta spre realizarea dreptului său colectiv la autodeterminare, pentru că, așa cum a declarat Nelson Mandela, "libertatea noastră este incompletă fără libertatea palestinienilor"".

Vorbind de la Pretoria, președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a declarat: "Crimele Israelului împotriva poporului palestinian au fost puse la vedere".

El a adăugat că țara sa "crede cu tărie că, în urma hotărârii CIJ, ar trebui să existe mai multe eforturi concertate pentru o încetare a focului" și că se așteaptă ca Israelul să respecte hotărârea.

Vorbind în fața instanței, ministrul sud-african al relațiilor internaționale și cooperării, Naledi Pador, a declarat: "Credem că a sosit momentul potrivit pentru a deschide negocierile pentru o soluție cu două state, pentru a pune capăt acestui conflict în mod decisiv."

Ea a adăugat că, în opinia sa, pentru a pune în aplicare ordinul, Israelul va trebui să inițieze o încetare a focului.

"Cum poți oferi ajutor și apă fără o încetare a focului? Dacă citiți ordinul, implicit trebuie să aibă loc o încetare a focului", a mai spus ea, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel