Netanyahu stârnește îndoieli cu privire la armistițiul cu Hezbollah în discursul de la ONU

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat vineri că Israelul "nu are de ales" decât să continue lupta împotriva Hezbollah, gruparea militantă cu sediul în Liban, în ciuda unui plan de armistițiu susținut de SUA, ignorând orice mențiune despre propunerea de încetare a focului de 21 de zile, în contextul unui conflict tot mai intens.

Comentariile lui Netanyahu — sau lipsa acestora — în discursul său din cadrul Adunării Generale a ONU riscă să submineze eforturile conduse de SUA și Franța pentru a opri temporar luptele, agravând frustrarea oficialilor occidentali deja iritați de poziția oscilantă a liderului israelian.

„Atât timp cât Hezbollah alege calea războiului, Israelul nu are de ales”, a spus Netanyahu. „Israelul are dreptul de a elimina această amenințare și de a-și aduce cetățenii în siguranță în casele lor, și exact asta facem”.

Mesaje contradictorii și lipsa unui consens

În ultimele 48 de ore, Netanyahu a trimis mesaje amestecate în legătură cu propunerea de armistițiu, pe care SUA o prezintă drept un pas temporar pentru a pregăti terenul pentru o pace mai durabilă. Inițial, liderul israelian a respins categoric ideea, spunând că „nici măcar nu a răspuns” propunerii și a lăsat să se înțeleagă că nu va accepta încetarea luptelor.

Cu toate acestea, cu câteva ore înainte de discursul său de vineri, biroul prim-ministrului a emis o declarație în care și-a moderat poziția, spunând că „Israelul împărtășește obiectivele inițiativei conduse de SUA”.

Imediat după discursul său, explozii puternice au zguduit Beirutul. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au anunțat că au atacat cartierul general al Hezbollah, ascuns sub clădiri rezidențiale.

O poziție politică instabilă

Atitudinea fluctuantă a lui Netanyahu poate fi atribuită, în parte, poziției sale politice precare. El se bazează pe o coaliție de partide de extremă dreapta, care cer măsuri dure împotriva inamicilor Israelului. Orice abatere de la această linie ar putea destabiliza guvernul său și ar putea duce la pierderea puterii, ceea ce l-ar face mai vulnerabil în fața acuzațiilor de corupție. În același timp, o mare parte din publicul israelian dorește o înfrângere completă a Hezbollah.

Această strategie duală nu este nouă pentru Netanyahu. În timpul războiului ongoing cu militanții Hamas din Gaza, el a transmis mesaje diferite oficialilor americani în privat, în timp ce public evita să își asume aceleași poziții. De exemplu, atunci când președintele Joe Biden a prezentat un plan de pace în mai multe etape pentru a opri luptele din Gaza mai devreme în acest an, l-a descris drept un plan israelian, dar Netanyahu a refuzat ulterior să-l susțină public.

Reacții tensionate la ONU

Discursul lui Netanyahu la ONU a avut loc într-un climat tensionat, unde multe țări au criticat acțiunile Israelului în Gaza, în special din cauza impactului umanitar grav. În cadrul reuniunii anuale a Adunării Generale a ONU, o gamă largă de lideri mondiali și-a folosit discursurile pentru a denunța Israelul, unii acuzând și Hamas. Au existat apeluri pe scară largă pentru încetarea luptei escaladate din Liban.

Zeci de diplomați au părăsit sala când Netanyahu a început să vorbească, lăsând o mare parte a Adunării Generale goală. Cu toate acestea, el a adus cu el susținători — familiile ostaticilor israelieni, care au aplaudat și au aclamat în timpul discursului său. Această susținere vocală a dus chiar la o intervenție a președintelui Adunării Generale a ONU, Philémon Yang, care a cerut „ordine”.

Netanyahu a fost sfidător în fața criticilor aduse Israelului în această săptămână, comparând scenele din 7 octombrie cu Holocaustul. „Vedem această confuzie morală atunci când Israelul este acuzat pe nedrept de genocid”, a spus el. „Vom lupta până vom obține victoria totală. Nu există substitut pentru asta”.

El a criticat, de asemenea, ONU, descriind instituția ca fiind o „farsă disprețuitoare” și antisemită.

Conflictul tot mai intens dintre Israel și Hezbollah

Pe 7 octombrie, militanții Hamas au atacat sudul Israelului, ucigând 1.200 de persoane și declanșând o represalii masive din partea Israelului, care a lăsat zeci de mii de morți în Gaza. A doua zi, Hezbollah a lansat rachete asupra nordului Israelului, forțând zeci de mii de israelieni să-și părăsească locuințele din acea zonă.

În timp ce confruntarea dintre Israel și Hezbollah a fost în mare parte limitată în ultimele săptămâni, Israelul a decis recent că nu mai poate tolera pierderea efectivă a suveranității teritoriale în nordul său.

Pe măsură ce Israelul și-a intensificat presiunea asupra Hezbollah — prin atacuri aeriene care au ucis sute de oameni și operațiuni care au rănit mii — SUA și aliații săi au încercat să prevină escaladarea conflictului într-un război regional total, care ar putea atrage Iranul, susținătorul principal al ambelor grupări, Hamas și Hezbollah, și ar putea duce la o implicare militară directă a SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel