Premierul israelian, în vizită pe Muntele Hermon, afirmă că trupele vor rămâne acolo până când va fi găsit „un alt aranjament” pentru securitatea statului evreu.
Benjamin Netanyahu a declarat că trupele israeliene vor ocupa o zonă tampon recent capturată în Siria pentru o perioadă nedeterminată, în timp ce eforturile de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza continuă.
Prim-ministrul israelian a făcut aceste remarci, care sfidează apelurile internaționale de retragere din teritoriul proaspăt ocupat, marți seara, în timpul unei vizite la Muntele Hermon – cunoscut de sirieni sub numele de Jabel Sheikh.
Trupele israeliene au ocupat pozițiile de pe munte atunci când s-au deplasat într-o zonă demilitarizată dintre Siria și Înălțimile Golan ocupate de Israel, după prăbușirea, la începutul acestei luni, a guvernului lui Bashar al-Assad din Siria.
Deși oficialii au descris anterior această măsură ca fiind una limitată și temporară pentru a asigura securitatea granițelor Israelului, nu au oferit nicio indicație cu privire la momentul retragerii trupelor.
Săptămâna trecută, ministrul apărării israelian, Israel Katz, a ordonat trupelor IDF să se pregătească pentru a rămâne pe Muntele Hermon pe parcursul iernii.
Într-o declarație emisă de biroul său, Benjamin Netanyahu a afirmat: „Evaluăm situația pentru a decide desfășurarea Forțelor de Apărare ale Israelului în acest loc important până când se va găsi un alt aranjament care să asigure securitatea Israelului.”
El a adăugat: „Acest loc îmi trezește nostalgie. Am fost aici acum 53 de ani cu soldații mei, într-o patrulă a Forțelor de Apărare ale Israelului. Locul nu s-a schimbat, este același, dar importanța sa pentru securitatea Israelului a crescut considerabil în ultimii ani, mai ales în ultimele săptămâni, având în vedere evenimentele dramatice care se desfășoară aici, în Siria.”
Israel a capturat o mare parte din Înălțimile Golan ale Siriei în timpul Războiului de Șase Zile din 1967, iar acest teritoriu este considerat ocupat de majoritatea statelor.
Noile poziții ocupate de armata israeliană fac parte dintr-o zonă tampon demilitarizată din Siria, creată după războiul de Yom Kippur din 1973.
Netanyahu are un istoric lung în utilizarea argumentelor legate de securitatea Israelului pentru a justifica ocupația prelungită și opoziția față de crearea unui stat palestinian.
Declarațiile sale vin după aprobarea unui plan de extindere a coloniilor în partea din Înălțimile Golan deja controlată de Israel, o mișcare care ar putea dubla populația regiunii.
Eforturile Israelului de a-și consolida rapid prezența în zona tampon din Siria au loc în paralel cu negocieri continue pentru un acord de încetare a focului în schimbul eliberării ostaticilor cu Hamas în Gaza.
Directorul CIA, William Burns, a fost raportat că s-a întâlnit cu prim-ministrul Qatarului, șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, la Doha, ca parte a negocierilor care au avansat în ultimele zile.
Pe fondul acestor contacte intense, au existat mesaje contradictorii despre cât de aproape este un eventual acord. Unele surse vorbesc despre progrese, în timp ce altele semnalează obstacole care au blocat încercările anterioare de a negocia o încetare a focului etapizată și eliberarea ostaticilor în schimbul prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.
Deși oficialii israelieni au sugerat că Hamas pare să fie interesat de un acord și că diferențele dintre cele două părți s-au redus, Israelul și gruparea palestiniană nu au ajuns încă la un consens asupra unor aspecte esențiale, cum ar fi numărul de ostatici – și care anume – care ar trebui eliberați în prima fază, precum și identitățile prizonierilor palestinieni a căror eliberare este solicitată.
Miercuri, un oficial palestinian, cunoscător al procesului de negocieri, a declarat că mediatorii au reușit să reducă diferențele în privința majorității clauzelor acordului, însă a menționat că Israelul a introdus condiții pe care Hamas le-a respins.
Se pare că Hamas este, de asemenea, îngrijorat că un eventual acord convenit sub auspiciile administrației Biden ar putea să nu supraviețuiască după instalarea lui Donald Trump la președinție pe 20 ianuarie, ceea ce ar putea deschide calea pentru reluarea atacurilor israeliene asupra Gazei după finalizarea primei faze.
Referindu-se la negocieri, Hamas a declarat că „în lumina discuțiilor serioase și pozitive care au loc astăzi la Doha, sub auspiciile fraților noștri din Qatar și Egipt, atingerea unui acord pentru încetarea focului și un schimb de prizonieri este posibilă dacă ocupația încetează să impună condiții noi”.
Mai multe runde de negocieri nu au reușit să reproducă acordul încheiat la sfârșitul lunii noiembrie 2023, prin care 105 ostatici au fost eliberați în cadrul unui armistițiu de o săptămână.
Israelul estimează că 96 dintre cei 251 de ostatici răpiți de Hamas pe 7 octombrie 2023 se află în continuare în Fâșia Gaza, inclusiv trupurile neînsuflețite a cel puțin 34 de captivi, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu