Netflix și-a găsit nașul în Franța. TV5 Monde vrea să dea LOVITURA

Postul internaţional francofon TV5 Monde lansează miercuri o platformă proprie de conţinuturi video la cerere - cu acces gratuit -, considerată 'răspunsul în franceză' la giganţii americani din industria de streaming, precum Netflix, şi care va difuza seriale TV elveţiene şi africane, filme canadiene şi franceze, dar şi documentare, concerte şi podcast-uri, informează AFP.

Rod al unor eforturi de doi ani, platforma online TV5MondePlus intenţionează să propună în decurs de un an până la 5.000 de ore de programe francofone subtitrate în cinci limbi: engleză, spaniolă, arabă, germană şi franceză - pentru cei care doresc să se perfecţioneze în limba lui Moliere. Spre deosebire de platformele de tip SVOD, TV5MondePlus va fi gratuită şi va putea să difuzeze publicitate. Utilizatorii ei vor trebui să se înscrie pentru a avea acces la conţinuturi.

3.000 de ore de conţinuturi deja disponibile

'Nu ne poziţionăm ca un concurent al platformelor americane, nu avem această pretenţie, nici mijloacele lor, ci ca o alternativă în limba franceză', a precizat directorul general al TV5Monde, Yves Bigot. 'Suveranitatea francofonă planetară este în joc, la fel ca rolul limbii franceze în universul digital precum şi în universul televiziunii', a insistat Yves Bigot, care este şi preşedintele fundaţiei Alliances Francaises.

Printre cele 3.000 de ore de conţinuturi deja disponibile - şi traduse 'în 80% din cazuri', întrucât actuala criză sanitară a cauzat întârzieri - figurează numeroase programe şi emisiuni deja difuzate de posturile partenere ale postului TV5 Monde (France Televisions, Radio-Canada, Tele-Quebec, TV5 Quebec Canada, RTS, RTBF) sau în reţeaua proprie.

Astfel, utilizatorii noii platforme vor putea să redescopere în integralitate serialul canadian 'Unite 9', care, la fel ca serialul 'Orange is the New Black' creat de Netflix, se desfăşoară în universul carceral feminin, dar şi serialul 'Quartier des Banques', o saga familială elveţiano-belgiană de tip thriller financiar. Noua platformă are vocaţia de a găzdui şi exclusivităţi, după modelul serialului politic african 'Wara', coprodus la Saint-Louis în Senegal şi care va fi difuzat 'mult mai târziu pe posturile noastre tradiţionale', a precizat Yves Bigot.

Ce mai propune 

Pe lângă seriale TV şi producţii cinematografice, TV5MondePlus, o platformă generalistă, va propune şi 'emisiuni de revistă, talk-show-uri, reportaje' şi programe ale unor parteneri precum Musee de l'Homme, College de France şi Centrul cultural canadian din Paris. Noul serviciu online va fi disponibil la adresa tv5mondeplus.com peste tot în lume, cu excepţia Chinei deocamdată, unde negocierile sunt în curs, şi, nu înainte de al doilea semestru din 2021, în Statele Unite şi Olanda, din cauza unor chestiuni contractuale.

Prin ambiţia sa de acoperire mediatică la nivel mondial şi prin accesul în regim de gratuitate, TV5MondePlus doreşte să se distingă de serviciul video pe bază de abonament Salto, ce va fi lansat în această toamnă de France Tele, TF1 şi M6. Proiectul unei platforme francofone digitale la nivel mondial, evocat de Emmanuel Macron la Summitul Francofoniei de la Erevan, organizat în Armenia în octombrie 2018, a fost susţinut puternic de Canada, care a experimentat 'forţa şi influenţa companiei Netflix pe teritoriul său înaintea Europei', a dezvăluit Yves Bigot.

'La ei (în Canada, n.r.), Netflix are o cotă de piaţă de 60% în prime-time şi consumă 40% din banda de internet disponibilă. Evident, ei au fost primii care ne-au solicitat şi care ne-au susţinut', a adăugat directorul general al postului TV5 Monde. Guvernul canadian a investit '14 milioane de dolari canadieni pentru o perioadă de cinci ani', potrivit lui Yves Bigot, care nu a dezvăluit costul global al noii platforme, finanţată parţial şi cu '108 milioane de euro' din bugetul anual al grupului TV5 Monde. Creat în 1984, postul TV5 Monde este deţinut în procent de 49% de France Televisions. France Medias Monde deţine 12,64% din acţiuni, RTBF şi SSR deţin fiecare 11,11%, Radio-Canada deţine 6,67%, Tele Quebec are 4,44%, Arte France deţine 3,29% şi INA controlează 1,74% din acţiunile grupului, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel