Ce este NetZero Cities, care sunt primele oraşe care vor beneficia de soluţiile acestui program şi cât durează implementarea sa aflaţi din rândurile de mai jos.
Publicitate
"Proiectul NetZero Cities reprezintă centrul naţional de competenţă pentru dezvoltarea soluţiilor pentru oraşele inteligente, neutre climatic. Ceea ce s-a întâmplat de fapt a fost că în PNRR s-a adăugat această componentă, de finanţare a celor cinci misiuni ale UE. Una dintre ele este legată de climă, a doua de sol şi proprietăţile solului, a treia de oceane şi zona de ape. Mai avem una pe zona medicală şi ultima este cea legată de oraşe inteligente, neutre climatic.
Plecând de la acest lucru, în PNRR s-au adăugat finanţări pentru a se crea cinci astfel de centre de competenţă. Unul dintre ele a fost câştigat de un consorţiu format de Universitatea Naţională de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, în parteneriat cu alte cinci universităţi, printre care şi Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti, plus alte 5 IMM-uri şi două companii mari. Ca să avem îmbinarea între mediul academic, mediul privat şi cercetare, ca să vedem cum putem duce soluţiile spre piaţă.
Rolul major al centrului a fost tocmai acesta, să avem soluţii pe care să reuşim să le transferăm spre piaţă, ca să fie preluate de actori privaţi, dar mai ales actori publici, cum ar fi primării, care au nevoie de astfel de soluţii, pentru că îşi doresc să îmbunătăţească viaţa cetăţenilor, îşi doresc ca oraşele să devină sustenabile, îşi doresc ca oraşele să devină neutre climatic.
Principalele trei oraşe cu care am plecat la drum în acest consorţiu au fost Suceava, Cluj - Napoca şi Sectorul 2. Pentru că ele au câştigat o competiţie la nivelul UE prin care până în 2030 ar trebui să atingă această neutralitate climatică. Şi noi ar trebui să le oferim soluţii, pe cinci mari componente.
Una este pe zona de guvernanţă, deci ar trebui să îi ajutăm pe zona de politici publice sau de metodologii, de neutralitate climatică şi oraşe inteligente. A doua este zona de mediu şi energie. Cum putem, să zicem, dacă facem un inventar al tuturor surselor de energie şi care este ponderea din punct de vedere al neutralităţii, cum putem îmbunătăţi acest lucru. Avem zona de clădiri inteligente şi soluţii pentru clădiri inteligente sustenabile. Avem o zonă de smart mobility, mobilitate inteligentă. Iarăşi, în oraşe ştim că este o problemă cu partea asta de transport, mai ales că toată lumea vrea să vină în oraşe. Toată lumea are maşină, deci vrem să vedem cum putem îmbunătăţi neutralitatea climatică din punct de vedere al mobilităţii.
Toate aceste proiecte se vor uni în final în campusul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti pentru a face un demonstrator. Ca primăriile sau alţi actori privaţi să vină să vadă cum pot implementa soluţiile în comunităţile lor. Proiectul durează 3 ani, a început la 1 ianuarie 2023.
Pe lângă cele trei oraşe cu care colaborăm direct, avem acorduri semnate şi cu alte oraşe, dar şi cu Asociaţia Municipiilor din România. Noi putem crea soluţii, dar ele au sens doar dacă primim specificaţii de la cei care ar trebui să le folosească", a declarat conf.dr. ing Răzvan Crăciunescu, de la Universitatea Politehnică Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu