Profesorul Vlad Ciurea, poveste de un minut despre canabisul în scopuri medicale. „Totul a plecat de la o doamnă”

Dr. Vlad Ciurea spune că utilizarea canabisului în scopuri medicale ajută pacienții care suferă de tumori extrem de dureroase
Dr. Vlad Ciurea spune că utilizarea canabisului în scopuri medicale ajută pacienții care suferă de tumori extrem de dureroase

Profesorul Ciurea a vorbit despre legalizarea utilizării medicale a canabisului, în România.

„Am să spun o poveste, un minut pe ceas. Prin 1993 am ajuns la un congres în Tenerife unde s-au prezentat tot felul de lucrări. Una din lucrări era acțiunea canabisului în tumori maligne cerebrale. Am rămas uimit, au folosit continuu marijuana, canabis și așa mai departe.

Nu înțelegeam, l-a folosit constant? E voie, nu este voie? Profesorul respectiv care a prezentat a spus: «Vă dați seama ce înseamnă pentru un om căruia i se spune că are tumoră cerebrală, această tumoră este malignă, nu poți să te operezi pentru că e prea mare și te las cu jumătate de corp nefuncțională»”, a transmis profesorul Vlad Ciurea, la Digi 24.

„Ori, dacă eu îi dau acest canabis, dintr-o dată starea sa psihică s-a modificat în bine. Dintr-o dată, este mai optimist, l-am schimbat psihoactiv. Al doilea lucru este că ajută la dureri, iau durerile acelea groaznice de cap. Acesta era studiul acela în 1993”, a mai spus neurochirurgul.

De unde a plecat tratarea cu canabis

„Totul a plecat de la o doamnă, o doamnă care a avut unul din părinți cu o tumoră groaznică și malignă, cancer, și a zis că este nevoie de asemenea tratament cu canabis ca să ia durerile. Pe linie medicală, răspunsul meu este da. Omului acela vezi, ca doctor, că nu poți să-i faci nimic. Cel mai mare chirurg al lumii care a despărțit și a format chirurgia în zece cărți, Ambroise Pare, a spus: «Dacă poți, vindecă, apoi tratează cât mai mult, dar mângâie și alină întotdeauna». Bolnavul te cheamă că-l doare. Pentru durere, trebuie să faci orice. Dacă nu mai poți prin mijloacele pe care noi le știm și au efecte adverse, putem încerca și acest lucru”, a continuat el pe tema legalizării utilizării medicale a canabisului, în România.

Când vine vorba de utilizarea pentru recreere, lucrurile se schimbă

„Între medicament și drog e doar un pas. Pentru recreere, știu de la mine, am fumat țigări de foi, când am fumat prima țigară am trecut într-un basm, am vrut-o pe a doua. Se creează un fel de dependență”, a clarificat neurochirurgul. Când vine vorba de excesul consumului marijuanei, acesta a adăugat: „S-a constatat că treci în altă lume. Numai acte iresponsabile, nu mai știi ce faci, poți să faci accident de circulație, poți să omori pe cineva pentru că nu mai știi cine ești”. Consumul în scopuri recreative ar trebui să fie limitat, consideră medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel