Dr. Dana Craiu, profesor de neurologie pediatrică la UMF Carol Davila, a precizat că România dispune de personal bine pregătit în acest domeniu, însă există o discrepanţă între ceea ce aceştia ştiu şi ce pot face practic având în vedere dotările din ţara noastră.
„Sunt foarte mulţi pacienţi cu probleme neurologice, dar nu cred că sunt mai mulţi decât în alte părţi din Europa. Profilul bolilor neurologice pediatrice este asemănător în România comparativ cu alte ţări şi din punct de vedere al pregătirii medicilor cred că stăm foarte bine, oamenii au făcut stagii în străinătate, cel puţin colegii de la Secţia de neurologie pediatrică din Spitalul Obregia toţi sunt şcoliţi în străinătate şi poate că, într-un fel, una dintre problemele noastre e discrepanţa dintre ceea ce ştim şi ceea ce putem să facem practic în România zilelor de astăzi. (...)
Condiţiile de cazare nu sunt la fel ca afară şi posibilităţile noastre de testare genetică, de exemplu, nu sunt ca afară, sunt foarte multe investigaţii pe care am învăţat că trebuie să le facem, dar încă nu au fost incluse în ceea ce CNAS poate să suplinească. De asemenea, tratamentele care există afară, cunoaştem ce trebuie să dăm, dar de multe ori multe medicamente nu sunt înregistrate în România sau nu sunt pe listele de compensări”, a explicat prof. dr. Dana Craiu, în cadrul unui simpozion dedicat bolilor neuromusculare, organizat la Spitalul de Psihiatrie „Obregia”.
Sunt puțini medici neurologi pediatri
Dr. Craiu a menţionat că în România sunt puţini neurologi pediatrici. „În România, neurologi pediatrici sunt în jur de 120-130, incluzând şi colegii din vechea gardă, (...) pentru în jur de 4 milioane şi jumătate de copii, pentru o populaţie de în jur de 18 milioane, ceea ce este puţin, foarte puţin”, a spus Craiu.
Preşedintele Societăţii Române de Neurologie Pediatrică, Carmen Burloiu, medic la Spitalul Obregia, a afirmat că s-au făcut progrese în domeniul bolilor neuromusculare în ultimii ani, atât din punct de vedere al diagnosticului, cât şi al îngrijirii. Ea a amintit că au apărut terapii inovative pentru unele dintre aceste afecţiuni.
„Aceste lucruri noi încercăm să le implementăm în România şi ţinem deja seama de ele, standardele de îngrijire le cunoaştem, le-am promovat, ne-am actualizat după ultimele standarde din 2017, iar pentru distrofia musculară Duchenne avem un tratament inovator încă de anul trecut”, a menţionat Burloiu. Ea a precizat că de anul acesta a fost aprobat şi în România şi este în curs de definitivare metodologia de administrare a tratamentului cu un medicament inovativ pentru amiotrofia spinală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu