Guvernul elvețian a declarat vinerea trecută că nu își va schimba strategia de a refuza reexportarea armelor aflate pe teritoriul său către alte state, în ciuda presiunii a numeroase țări care cer dreptul de a transfera armei Ucrainei.
De la începutul războiului, Elveția a primit cereri din partea Germaniei, Danemarcei și Spaniei pentru reexportul de arme în Ucraina, dar toate aceste cereri au fost respinse.
Potrivit Europa Today, Berna a decis să distrugă 60 de sisteme de apărare sol-aer Rapier, achiziționate în 1980 din Marea Britanie.
Motivul oficial este că aceste arme, introduse pe piață în 1971, sunt acum învechite. După ce le-a modernizat de mai multe ori de-a lungul anilor, armata elvețiană a decis să le distrugă definitiv la sfârșitul anului 2022.
"O primă tranșă a sistemului de arme Rapier a fost deja demontată. Vor urma încă trei tranșe", a confirmat Kaj-Gunnar Sievert, purtător de cuvânt al Armasuisse, Biroul Federal de Armament al Ministerului Apărării din Berna.
Unii experți susțin însă că aceste sisteme antiaeriene sunt încă utilizabile. ”Aceste rachete sunt cu siguranță vechi, dar nici nu sunt complet învechite”, spune Peter Schneider, fost director al Swiss Military Review, amintind că britanicii au protejat Jocurile Olimpice de la Londra în 2012 cu baterii Rapier. ”De aceea, ar putea fi foarte bine folosite împotriva țintelor aeriene, cum ar fi dronele și elicopterele, și chiar împotriva avioanelor de luptă”, a adăugat el.
Ucraina, de exemplu, ar fi putut folosi astfel de sisteme, mai ales într-un moment în care cere cu insistență țărilor occidentale să furnizeze cât mai multe arme și muniții.
???????? Wagner in Bakhmut with captured Rapier cannon made for the British army. pic.twitter.com/R69LwH3HJx
— Sinnaig (@Sinnaig) March 13, 2023
Drumul care duce din Elveția la Kiev ar fi putut trece prin Regatul Unit. Conform unei legi din 2006, armele străine de care armata elvețiană nu mai are nevoie trebuie revândute mai întâi țării producătoare.
Prin urmare, Londra ar fi putut cumpăra bateriile Rapier la un preț avantajos și le-ar fi expediat în Ucraina. Dar de un an încoace, Berna se opune exportului arsenalului său militar, spunând NU solicitărilor din partea Germaniei, Spaniei și Danemarcei de a prelua armele și vehiculele fabricate în țările lor, care momentan stau depozitate în Elveția.
Motivul refuzului categoric al Elveției se datorează neutralității militare cu care Berna se mândrește și pe care nu vrea să o piardă în ciuda presiunilor din partea Kievului și a țărilor occidentale.
”Armele elvețiene nu trebuie folosite în războaie”, a reiterat președintele Confederației Elvețiene, socialistul Alain Berset. "Înțeleg și respect faptul că alte țări au o poziție diferită. Dar și poziția elveției trebuie respectată", a scurtat el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News