New York Times cheamă în judecată OpenAI (ChatGPT) și Microsoft. Cele două companii sunt acuzate de încălcarea drepturilor de autor

FOTO: Freepik @nuttapongpunna
FOTO: Freepik @nuttapongpunna

New York Times cheamă în judecată OpenAI și Microsoft, acuzându-le de încălcarea drepturilor de autor.

New York Times, celebrul cotidian american, a chemat în instanță, la un tribunal din New York, companiile OpenAI, creatoare a ChatGPT, și Microsoft, principalul său investitor, pentru încălcări ale drepturilor de autor, transmite miercuri AFP, scrie Agerpres.

”După cum se arată în plângere, Microsoft și OpenAI ne-au folosit munca pentru a dezvolta și comercializa produsele lor generative de inteligență artificială fără a avea permisiunea de la The Times, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al cotidianului”, considerând că aceasta este într-adevăr o ”încălcare a drepturilor de autor în ceea ce privește conținutul și munca jurnalistică”.

Potrivit NYT, procesul nu include o cerere exactă de bani. Dar se spune că inculpații ar trebui să fie considerați responsabili pentru ”miliarde de dolari în daune legale și reale” legate de ”copierea și utilizarea ilegală a operelor de o valoare unică ale The Times”.

De asemenea, se solicită companiilor să distrugă orice modele de chatbot și date de antrenament care utilizează materiale protejate de drepturi de autor de la The Times.

Pe lângă faptul că încearcă să protejeze proprietatea intelectuală, procesul intentat de The Times aruncă ChatGPT și alte sisteme de inteligență artificială drept potențiali concurenți în domeniul știrilor.

Atunci când chatbots sunt întrebați despre evenimente curente sau alte subiecte de actualitate, ei pot genera răspunsuri care se bazează pe jurnalismul trecut al The Times.

Ziarul își exprimă îngrijorarea că cititorii se vor mulțumi cu un răspuns de la un chatbot și vor refuza să viziteze site-ul The Times, reducând astfel traficul web care se poate traduce în venituri din publicitate și abonamente.

Potrivit aceleiași surse, reprezentanții OpenAI și Microsoft nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.

CItește și: Uniunea Europeană este prima autoritate internațională care reglementează AI-ul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel