Ministrul Economiei Constantin Niță a dezvăluit, într-un interviu pentru DCNews, principalele decizii economice pe care le va lua Guvernul, pentru atragerea de investiții străine. Discuția, în 14 iulie, a pornit, normal de Ziua Franței, de la colaborarea de succes Renault-Dacia.
L-am întrebat pe dl. ministru Niță cum apreciază povestea Dacia-Renault. ”Mă bucură succesul Dacia pe piețele internaționale, a răspuns, iar astăzi, la 15 ani de la privatizare, putem spune că s-a realizat o sinergie cu efecte benefice atât pentru investitor, cât și pentru economia României. În perioada 2004-2013, volumele de vânzări ale Dacia au crescut de 18 ori, fiind livrate 2,7 milioane vehicule, cu o cifră de afaceri în 2013 de 4,48 miliarde de euro. Dacia are o pondere în PIB-ul României de 2,9% și reprezintă 8% din ponderea exporturilor. De altfel, industria auto și de componente este un domeniu de bază al economiei, iar datele oficiale arată o cifră de afaceri de 15,9 miliarde euro realizată în anul 2013. Ponderea acestui sector la export este de 14,3%”, a răspuns ministrul Constantin Niță.
-Care este strategia guvernamentală pentru viitorul industriei auto ?
-România va continua să sprijine dezvoltarea industriei auto, industrie care poate genera creștere economică și, implicit, poate genera noi locuri de muncă. Sprijinul va fi încadrat în strategia generală pentru stimularea exporturilor.
Guvernul are în vedere intensificarea acțiunilor cu impact la nivelul exporturilor și, în acest fel, valorificarea producţiei din sectoarele strategice. Acestea sunt: industria auto, producţia de componente auto, instrumentele financiar bancare complexe, lucrările de construcţii.
-Concret?
-A fost adoptat un act normativ pentru sprjinirea investitiilor care promovează dezvoltarea regională, prin crearea de noi locuri de muncă, perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat fiind 1 august 2014 - 31 decembrie 2020. În același timp Guvernul încurajează și susține autoritățile locale în vederea înființării de noi parcuri industriale, științifice și tehnologice dotate cu acces la utilități și infrastructura minimă necesară.
Guvernul este preocupat de menținerea locurilor de muncă și păstrarea investițiilor, respectiv de atragerea de noi investitori. În acest sens, s-au luat câteva măsuri esențiale pentru consolidarea climatului fiscal favorabil: neimpozitarea profitului investit ,de la 1 iulie, și reducerea CAS, începând cu această toamnă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu