Nici dietă, nici exerciții fizice: Care e, de fapt, secretul longevității

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

În majoritatea țărilor din societatea actuală, nu contează doar durata vieții, ci și trăirea acesteia în cele mai bune condiții posibile. Deși există factori externi care pot contribui la atingerea acestui obiectiv, poate secretul se află mult mai departe, în trecut, decât ne-am imagina.
 
 

Secretul longevității este una dintre obsesiile societății contemporane. Oamenii doresc să trăiască cât mai mult timp posibil și, dacă se poate, sa aibă tinerețe eternă. Se caută miracole în creme, diete, clinici... Deși adevărul este că dovezile științifice nu susțin nicio formulă externă în afară de o dietă sănătoasă și exerciții fizice, cercetarea continuă și, acum, un studiu aduce în prim-plan un nou factor de luat în considerare: relația cu mama.

Impactul relațiilor familiale asupra formării identității umane a fost studiat în principal din perspectiva psihologică și psihanalitică. S-a stabilit clar că perioada copilăriei este un moment crucial pentru individ și că în această perioadă se formează modele și comportamente care se mențin până la vârsta adultă.

Un studiu de la Universitatea Cornell din New York s-a concentrat acum, în mod specific, asupra rolului mamei dintr-o perspectivă evolutivă: în ce măsură influențează longevitatea descendenților săi. Echipa științifică care a realizat studiul, formată din doi neurologi și un biolog, formulează o ipoteză care depășește aspectele emoționale și se concentrează pe aspectele pur fizice: vârsta la care ajung acești indivizi pe care i-au adus pe lume.

Un model matematic bazat pe mamifere

Cercetarea menționată nu se bazează pe datele privind oamenii, ci stabilește o relație comparativă cu alte mamifere. Studiul primatelor și altor animale apropiate în longevitate și sociabilitate de om, precum hiene, balene sau elefanți, a fost realizat pentru a analiza dacă în aceste cazuri relația maternă este deosebit de importantă. Și, într-adevăr, s-a constatat că animalele care trăiesc mai mult au avut un legătură mai lungă și mai pronunțată cu mama lor decât alte specii care nu trăiesc atât de mult.

Concentrându-se doar pe alăptare, în cazul elefanților aceasta poate dura până la patru ani din viața puilor. Și nu este singura specie în care se întâmplă acest lucru: în cazul cetaceelor (orca, delfini...), mamele pot prelungi perioada de alăptare până la doi ani. Comportamentul migrator al speciilor influențează această dinamică: mamele sunt obligate să-și hrănească puii pentru o perioadă mai scurtă, dar în același timp pot produce lapte cu un conținut mai mare de grăsimi.

Într-un domeniu atât de divers precum fauna, există multe animale, poate chiar majoritatea, care, încă din perioada juvenilă, dezvoltă o viață complet independentă de cei doi părinți, fără a depinde de aceștia din punct de vedere nutrițional. Conform acestui studiu, dacă dinamica este inversă, nu doar longevitatea este influențată, ci și capacitatea de reproducere, astfel încât mortalitatea și fertilitatea ar fi de asemenea afectate.

Importanța acestei cercetări constă în faptul că se propun modele matematice care ar putea servi ca bază pentru continuarea investigațiilor și pentru a le concentra în mod specific asupra oamenilor, folosind date demografice și alte variabile, potrivit 20minutos.es

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel