Nici măcar vaccinurile nu sunt scutite de corupție în mijlocul pandemiei! De fapt, guvernele UE au declanșat alarma deoarece ar exista 1 miliard de doze „fantomă” oferite de o rețea în diferite țări. Valoarea, confirmată de Agenția Antifraudă, se ridică la 14.000 de milioane de euro. În acest context, OLAF avertizează asupra necesității de a lua măsuri pentru a evita astfel de situații, în special într-un context în care vaccinarea trebuie făcută într-un anumit ritm.
După cum explică agenția, „mai multe guverne au emis aceste tipuri de alerte”. OLAF, într-un raport emis în februarie, a dat cifre despre fraudă. „Primim știri despre escrocii care se oferă să vândă vaccinuri guvernelor din întreaga UE. Ofertele vin în multe forme diferite. De exemplu, escrocii oferă cantități mari de vaccinuri. Cer primul avans și apoi dispar. Aceștia pot livra loturi de vaccinuri false", explică OLAF într-un comunicat.
În plus, aceste rețele pot "pretinde în mod fals că reprezintă companii legitime și susțin că dețin sau au acces la vaccinuri".
OLAF stabilește pașii de urmat: „De acum înainte vom împărtăși în mod activ informațiile pe care le primim despre aceste încercări de fraudă cu partenerii noștri de încredere din UE, din statele membre și din întreaga lume și solicităm țărilor să facă același lucru”.
Totalul vaccinurilor date Uniunea Europeană se ridică la 2.800 milioane de doze. De asemenea, este de așteptat ca pe 11 martie să poată fi aprobat cel de-al patrulea vaccin, cel al lui Janssen - cu o singură doză, care să se alăture primelor două care au fost aprobate, Pfizer și Moderna, și cel al AstraZeneca. În plus, Uniunea Europeană se află într-o controversă privind distribuirea vaccinurilor.
De ce? Pentru că țări precum Austria, Danemarca, Polonia sau Slovacia au decis să se distanțeze de strategia comună și să înceapă să acționeze singure și să privească spre alte puteri precum Rusia, China sau Israel. Motivul: „lentoarea” EMA și a Comisiei Europene pentru a se asigura că dozele ajung în timp către țări.
În plus, joi, EMA a anunțat că începe studiile preliminare (revizuire continuă) ale Sputnik V. Este primul pas, dar deschide ușa viitoarei aprobări, în ciuda reticenței care a existat până acum. Desigur, pentru ca acesta să fie aprobat pe teritoriul european, aprobarea acestuia trebuie solicitată oficial de la EMA, care ulterior va trebui să dea undă verde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu