Sociologul Alin Tomuș a povestit, la De Ce Citim, cum se vede cu ochi sociologici perioada post-pandemie, vorbind despre schimbările pe care perioada respectivă le-a adus în viața oamenilor.
„Pandemia a fost o chestiune de viață ieșită, cumva, din filmele pe care le priveam în adolescență. Toate aceste lucruri antrenează mecanismele de supraviețuire. Noi, în general suntem nostalgici și regretăm anumite perioade de viață, pentru că din punct de vedere biologic eram mai tineri. Capacitatea de interpretare a lumii înconjurătoare, atunci când ești tânăr, este diferită față de momentul în care stai așezat la 40, 50, 60 de ani și te uiți în urmă constatând că luptele tinereții, iubirile de altădată, dau altă savoare acum, la nivel de interpretare. Pandemia a săpat serios în ceea ce înseamnă solidaritatea noastră, credința noastră. Gândiți-vă că societatea românească s-a împărțit în pro vaccin și anti vaccin. Am găsit un subiect care să arate, de fapt, că dialogăm puțin, că avem informații puține și că mecanismele de manipulare sunt permanent în jurul nostru. Nu le văzuserăm până atunci, nu erau importante, iar pandemia a lovit în libertatea noastră de mișcare. Ne-a furat, pentru o perioadă, ceea ce în mod social era de neconceput. Nu puteam să ne gândim că la apăsarea unui buton cineva ne va închide în casă. Nici nu știu cum să o spun politicos, dar s-a ajuns în unele situații că am amendat oamenii pentru că-și duceau gunoiul fără foile scrise”, a explicat sociologul.
„A fost o perioadă grea, în care ne-am descurcat, din punctul meu de vedere, în măsura nivelului nostru cultural. Situațiile limită pun în evidență nivelurile noastre de cultură, de înțelegere, de educație, de solidaritate. Ați văzut și nu ești singurul care a observat, cât de mult ne-am constituit în triburi ideologice după această pandemie. Lumea s-a schimbat fundamental, relațiile dintre oameni s-au schimbat fundamental și chiar dacă vedem în jurul nostru nostalgici, noi nu o să ne mai întoarcem niciodată la ceea ce a fost înainte de pandemie. Mă refer la relațiile interumane, la așteptările pe care le avem față de muncă, față de grupul de prieteni, față de familie. Am devenit mai selectivi. Viața ne-a obligat să devenim mai selectivi, mai ales că toate mijloacele acestea de comunicare electronică fac posibilă interacțiunea aceasta diferită față de ceea ce am cunoscut noi, tineri fiind.”, a conchis Alin Tomuș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu