Maduro a declarat că este "dispus să facă orice" pentru a-și proteja "revoluția", în contextul criticilor crescânde privind represiunea împotriva opoziției.
"Omul puternic al Venezuelei", Nicolás Maduro, a promis să "pulverizeze" cea mai recentă provocare la adresa domniei sale și a declarat trupelor că este "dispus să facă orice" pentru a-și proteja "revoluția", pe fondul criticilor tot mai numeroase privind alegerile contestate de săptămâna trecută.
Maduro spune că peste 2 000 de persoane au fost arestate în zilele de protest care au urmat votului din 28 iulie, în timp ce grupurile pentru drepturile omului spun că cel puțin 22 de persoane au fost ucise.
Duminică, UE a declarat că este "foarte îngrijorată" de numărul tot mai mare de detenții arbitrare din Venezuela și de hărțuirea opoziției, care a prezentat dovezi care sugerează că adversarul său, Edmundo González, a câștigat alegerile.
"Uniunea Europeană face apel la autoritățile venezuelene să pună capăt detențiilor arbitrare, represiunii și retoricii violente împotriva membrilor opoziției și societății civile și să elibereze toți prizonierii politici", a declarat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.
Ministrul canadian de externe Mélanie Joly a condamnat, de asemenea, violențele într-o declarație duminică. Oficialul a susținut că martorii cetățeni și observatorii internaționali au furnizat "dovezi credibile" că rezultatele furnizate de autoritățile lui Maduro "nu reflectă voința poporului venezuelean".
Maduro, care susține că a câștigat alegerile, dar nu a furnizat încă dovezi, a respins aceste critici duminică, în timpul unei ceremonii militare în Caracas.
"UE este o rușine", le-a spus Maduro membrilor Gărzii Naționale Bolivariene, o ramură a armatei care a fost implicată în represiune.
Decorând trupele despre care Maduro a spus că au fost rănite în timp ce răspundeau tulburărilor postelectorale de săptămâna trecută, președintele autoritar al Venezuelei a declarat: "Confruntăm, învingem, stăpânim și pulverizăm o tentativă de lovitură de stat în Venezuela".
Maduro, care a fost ales după moartea, în 2013, a mentorului său Hugo Chávez, a cerut șefilor militari să ordone o "desfășurare totală" a trupelor lor ca răspuns la provocarea opoziției. Anterior, președintele din Venzeuela a spus trupelor echipate cu puști și scuturi antirevoltă: "Puteți fi siguri că vom urmări toți criminalii și toți fasciștii, deoarece fascismul nu va prelua puterea în Venezuela. Sunt dispus să fac orice și mă bazez pe dumneavoastră pentru a asigura ordinea, legea și constituția."
Evenimentul de duminică părea menit să transmită un mesaj de unitate militară într-un moment în care adversarii politici ai lui Maduro au îndemnat forțele armate să îl abandoneze pe nepopularul moștenitor al lui Chávez. Douăzeci și patru de ore mai devreme, zeci de mii de protestatari pro-guvernamentali au mărșăluit spre palatul prezidențial în ceea ce s-a dorit a fi o demonstrație similară de sprijin public.
În timpul ceremoniei televizate de duminică, un tânăr soldat a luat microfonul pentru a-și declara fidelitatea totală față de comandantul său suprem: "Fiți conștienți că aveți o Gardă Națională Bolivariană care este angajată, devotată și absolut loială din adâncul inimii față de dumneavoastră și față de revoluția bolivariană".
"Suntem conștienți că numai cu tine în fruntea noastră patria nu va fi pierdută; că numai cu tine în fruntea noastră flacăra revoluției nu se va stinge", i-a spus soldatul lui Maduro.
Retorica din ce în ce mai dură a guvernului și valul de arestări i-au speriat pe opozanții guvernului, deși aceștia au revenit pe străzi sâmbătă, după ce au fost convocați de María Corina Machado, liderul carismatic al opoziției care a impulsionat campania lui González.
"După șase zile de represiune brutală, au crezut că ne vor reduce la tăcere, ne vor speria și ne vor paraliza ... Dar vom merge până la capăt", a declarat Machado miilor de susținători.
Scriind în The Economist, González a respins afirmația lui Maduro conform căreia campania sa a fost responsabilă pentru stârnirea violenței sau în spatele unei conspirații pentru preluarea ilegală a puterii.
"Ar fi împotriva principiilor mele și împotriva dosarului meu de o viață să susțin orice violență, cu atât mai puțin o lovitură de stat. Regimul, dimpotrivă, pare să fie dispus să rămână la putere prin orice mijloace posibile, inclusiv prin utilizarea violenței", a adăugat González, un diplomat în vârstă de 74 de ani care a acceptat să candideze la președinție după ce lui Machado i s-a interzis să candideze.
Fostul ambasador a susținut că a obținut "o majoritate largă și incontestabilă" în alegeri și a solicitat "o verificare competentă, imparțială și urgentă a rezultatelor alegerilor".
SUA și alte țări au recunoscut victoria lui González, în timp ce guvernele de stânga ale vecinilor Venezuelei, Brazilia și Columbia, l-au îndemnat pe Maduro să publice date detaliate privind alegerile, în încercarea de a dezamorsa criza în creștere. Duminică, ministrul britanic de externe, David Lammy, a scris pe Twitter: "Este esențial ca siguranța opoziției democratice să fie respectată".
Cu toate acestea, Maduro, care este învinovățit pe scară largă pentru o criză economică paralizantă care a forțat aproximativ opt milioane de cetățeni să fugă în străinătate, nu a dat niciun indiciu că ar fi pregătit să facă publice astfel de date, darămite să renunțe la putere. Duminică, el a numit un adversar politic "un șobolan murdar" și pe alții "forțe demonice", comparându-și adversarii cu Adolf Hitler, Benito Mussolini și Francisco Franco. "Nu mă voi preda niciodată", a declarat Maduro, conform The Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu