EXCLUSIV  Nicolae Breban, despre cum ”grupul Nichita Stănescu” a învins sistemul: ”Aveam origini dezastruoase”

Nicolae Breban
Nicolae Breban

Marele scriitor Nicolae Breban a povestit într-un interviu acordat DC NEWS despre cum l-a cunoscut pe poetul Nichita Stănescu și despre cum s-a integrat în grupul acestuia.

Nicolae Breban povestește cum în perioada comunistă se coagulase un grup care avea să publice opere de o importanță colosală pentru literatura României, într-o perioadă în care activismul de partid și Securitatea începeau să domine viața culturală.

Grupul era condus pe atunci de tânărul 'Nini' Stănescu. „Eu i-am spus prima oară Nichita. I-am spus că va fi un mare poet, nu se poate numi Nini”, își amintește Nicolae Breban.

Nichita Stănescu era liderul carismatic al grupului. Liderul ideolog era Matei Călinescu. Amândoi terminaseră de curând filologia. Matei Călinescu era șomer atunci, dar urma să devină peste doi-trei ani lectorul și asistentul lui Tudor Vianu iar Nichita era redactor la Gazeta literară pe un post umil de corector. Abia când am preluat eu revista l-am numit redactor-șef adjunct, post în care a și murit. Din grupul nostru mai făcea parte și tânărul poet Cezar Baltag. Noi eram tineri cu origini dezastruoase.

A fost un grup literar în care ne-am întâlnit, ne-am format. Ne vedeam aproape zilnic, zile și nopți. În Universități și în toate instituțiile umaniste se spuneau niște minciuni și înjurături teribile la adresa valorilor europene românești și naționale. Am spus că noi avem o sarcină ingrată, a precizat Nicolae Breban.

Lupta cu sistemul

„Matei Călinescu, care era cel mai lucid la vremea respectivă, ne-a ținut o întreagă teorie sceptică într-o noapte. Ne-a spus că nu avem nicio șansă să ajungem scriitori de vârf iar ambițiile noastre trebuie să se domolească. Sistemul comunist din anii '50-'60 era rezervat propagandei culturale. Am spus că eu nu pot renunța la ambiția de a fi romancier. (...) Ei au râs de mine, m-au considerat un naiv. Nu m-a interesat”, a mai menționat Nicolae Breban. 

Nicolae Breban a mai povestit cum grupul de intelectuali a început să reia toată marea lectură fundamentală, încă din Antichitate, începând de la Homer, considerând că acesta singurul mod prin care își puteau dezvolta propria critică și propriul comentariu.

„Doar în acest fel putea crea o operă majoră. Matei m-a întrebat dacă sunt convins că se pot naște opere majore în acest regim. Am spus că da, noi o vom face”, a mai adăugat Nicolae Breban.

Răspunsul complet:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel