Nicolae CIucă şi ceilalţi lideri PNL au făcut mai multe declaraţii la Congresul PNL.
UPDATE: "Îl salut pe preşedintele Senatului, Florin Cîţu şi îi mulţumesc pentru tot ce a făcut bine pentru PNL. Sunt în faţa dvs pentru a vă convinge că moţiunea Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică merită să fie votată. Valorile în care credem noi, toţi membrii PNL, sunt cele care ne motivează, ne unesc, ne dau rezistenţă, capacitatea de a stabili obiective politice, să ne ridicăm când suntem căzuţi şi energia să o luăm de la capăt când credem că nu mai putem", a spus Nicolae Ciucă.
"Valorile PNL sunt valorile politicii de dreapta, care a modernizat România în trecut, o face acum .şi o va face în viitor. Sunt libertatea individuală, solidaritatea socială şi grija faţă de semeni. Antreprenoriatul care produce bunăstare. Dar mai ales valorile noastre tradiţionale: familia, şcoala, biserica, armata ţării, care ne dau identitatea naţională şi respectul faţă de tradiţie şi înaintaşi. Valorile ne dau integritate, stabilitate şi respect. Acestea sunt valorile care vor moderniza şi vor dezvolta România", a mai spus el.
"PNL, aşa cum a fost de la sfârşitul secolului XIX şi până acum, partidul modernizării şi al dezvoltării autentice, care sincronizează România cu valorile europene şi euro-atlantice. Avem un rost şi o direcţie. Aşa am înţeles eu de la PNL şi am înţeles, cel mai important, că toate acestea nu se fac de dragul de a face politică, ci pentru România şi bunăstarea cetăţenilor ei.
Dragi liberali, am scris pe prima pagină a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid nu stă într-un om. Forţa partidului este dată de primari, de consilieri, de preşedinţii consiliilor judeţene, de senatori, deputaţi, dar mai ales, este dată de membrii PNL şi de votanţii noştri. Este adevărat, nu sunt un membru cu vechime în partid. Nu am experienţă politică. Şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt. Dar cu siguranţă niciodată nu mă voi lăsa prizonier", a mai arătat premierul.
"Îmi asum această funcţie tocmai pentru că am încredere în experienţa dvs, şi în voinţa de a merge mai departe, asumându-ne să trecem ţara prin criză. Să luăm măsurile potrivite, pentru a aduce investiţii noi şi pentru a diminua impactul şi efectul creşterii preţurilor asupra vieţii cetăţenilor. Sunt convins că nu va fi uşor. Dar uniţi de un crez comun, cu eficienţă şi competenţă, putem crea stabilitate şi putem dezvolta o Românie puternică. Ţara e condusă de un preşedinte care provine din PNL, care este alături de noi. Şi noi trebuie să fim alături de domnia sa. Avem parlamentari şi miniştri liberali. Avem o coaliţie stabilă cu partenerii noştri, PSD şi UDMR, care susţin proiecte majore şi cu care ne-am asumat implementarea reformelor. Nu pentru mize mici şi certuri sterile. Românii aşteaptă rezultate şi eficienţă, nu populism şi gâlceavă permanentă.
Traversăm o criză continuă, pandemie, creşterea preţurilor şi acum războiul din Ucraina. Războiul a generat o criză umanitară pe care o gestionăm cum se cuvinte. Sprijinim cetăţenii ucraineni care au intrat şi vor intra în ţara noastră, ca să beneficieze de solidaritatea românilor. Nu ne-am mai confruntat cu aşa ceva, dar despre generozitatea românilor s-a aflat peste tot în lume. Dragi români, vă mulţumesc încă o dată!
Am menţionat această criză pentru că avem responsabilitatea de a mobiliza toate resursele noastre pentru a apăra principiile fundamentale ale civilzaţiei occidentale din care facem parte. Trebuie să asigurăm stabiltiatea economico-socială respectând valorile democratice, trebuie să investim în economie şi să întărim securitatea naţională. Fac un apel către toate partidele democratice: să nu tolerăm degradarea democraţiei în România, să nu tolerăm atacurile la adresa valorilor care au stat la baza succesului aderării la NATO şi integrării în UE. Să respingem incitarea la ură şi violenţă. Vreau să le spun românilor că astăzi România are cele mai solide garanţii de securitate pentru că suntem membri ai celei mai puternice alianţe, NATO, şi suntem şi vom rămâne membri ai celei mai mari familii, UE.
Avem nevoie să accelerăm reformele, să închidem MCV, care nu se mai justifică. De asemenea, aşteptăm cât mai repede o decizie pozitivă pentru aderarea la Schengen. Ne bazăm pe sprijinul colegilor din PPE pentru asta. Facem parte din marea familie a popularilor europeni, din care fac parte şi preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European. Suntem în rândul celor mai bine reprezentate ţări în PPE.
"Un partid liberal stabil şi puternic înseamnă o Românie stabilă şi puternică. Vă mulţumesc!", a concluzionat Nicolae Ciucă.
- ştirea iniţială
"În câteva minute va începe Congresul Extraordinar al PNL, partid care va vota moţiunea pe care am depus-o, Uniţi pentru o Românie Stabilă şi Puternică. Sper ca prin acest demers pe care l-am asumat, PNL să îşi găsească echilibrul. Nu suntem într-o situaţie simplă, dar am convingerea că vom putea să ne găsim un rost şi o direcţie", a declarat Nicolae Ciucă.
"Trăim într-o situaţie geopolitică deosebit de gravă, iar pentru noi cel mai important obiectiv este să guvernăm ţara. SUnt convins că după această activitate aleşii locali, liderii filialelor judeţene, se vor întoarce acasă şi se vor preocupa de tot ce înseamnă administrarea comunelor, oraşelor, iar aici, cu miniştrii, ne vom ocupa de administrarea ţării. Cetăţenii aşteaptă soluţii, măsuri, fără gâlceavă şi aceste discordii care apar în spaţiul public. Important e să avem stabilitatea necesară să putem guverna ţara", a mai spus premierul.
Nicolae Ciucă şi-a depus candidatura la şefia PNL miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru. Cu o zi înainte, marţi, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte. Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.
'Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (...) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România', a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal. Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată 'Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică'.
În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu