Premierul Nicolae Ciucă a reacţionat cu privire la raportul Comisiei de Evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen.
"Am primit cu satisfacție raportul misiunii voluntare complementare de evaluare privind implementarea de către România a acquis-ului Schengen, publicat astăzi, raport care consemnează evaluările foarte bune ale experților europeni în urma vizitei pe care aceștia au avut-o în România și la Istanbul, la 17 noiembrie 2022.
Pentru Guvernul României, reconfirmarea, prin raportul publicat astăzi, a faptului că îndeplinim cerințele prevăzute de acquis-ul Schengen în domeniile vizând politica de vize și protecția datelor, precum și a faptului că România este deosebit de activă în cooperarea judiciară în materie penală cu restul partenerilor europeni, reprezintă o nouă validare a meritelor noastre pentru a adera la Schengen.
Ne bucură să constatăm că experții europeni au apreciat în mod special modul în care țara noastră respectă cu strictețe legislația și procedurile europene, făcând dovada unei infrastructuri tehnice exemplare, precum și a unei pregătiri solide și performante a personalului care gestionează aceste domenii, conform standardelor Schengen.
Suntem cu atât mai îndreptățiți astăzi să sperăm că aceste rezultate pozitive suplimentare vor face posibilă o decizie pozitivă privind aderarea României la Schengen. România aduce deja, după cum se vede și din conținutul acestui raport, o contribuție solidă, profesionistă la securitatea acestui spațiu și a Uniunii Europene în ansamblu.
Guvernul României rămâne angajat pe aceleași coordonate de seriozitate și angajament pentru a contribui la siguranța cetățenilor europeni. Aderarea noastră la Schengen aduce o valoare adăugată incontestabilă în acest sens", transmite premierul Nicolae Ciucă.
Scopul acestei misiuni a fost, conform unor surse guvernamentale, colectarea de informaţii suplimentare cu privire la implementarea de către România a politicii de vize, protecţia datelor şi cooperarea judiciară în materie penală.
Echipa de experţi, printre care s-au numărat și reprezentanți ai Olandei, a vizitat România și a constatat la fața locului că România aplică acquis-ul Schengen în mod exemplar. Experții au observat că România respectă toate normele europene în vigoare, iar personalul autorităților române evaluate aplică la cele mai înalte standarde procedurile europene.
Echipa Comisiei Europene a tras concluzia că România îndeplineşte în continuare toate condiţiile pentru aderarea la Spaţiul Schengen şi nu a identificat nicio problemă în ceea ce priveşte aplicarea de către România a normelor europene.
"Referitor la sistemele informatice Schengen, experții au constatat că România și-a dotat corespunzător autoritățile, iar infrastructura IT este exemplară. România dispune de tot ce este necesar să implementeze noile sisteme de informații europene.
Echipa de evaluatori nu a identificat nicio problemă în legătură cu aplicarea acquis-ului Schengen de către România în domeniul protecției datelor. Concret, s-a constatat că România respectă normele aplicabile în domeniul protecției datelor când utilizează Sistemul de informații Schengen și Sistemul de informații privind vizele.
De asemenea, potrivit constatărilor experților, cooperarea judiciară în materie penală în România funcționează bine. România se angajează activ în cooperarea judiciară cu alte state membre pentru combaterea criminalității, inclusiv a traficului de ființe umane, a traficului de migranți și a grupărilor de criminalitate organizată", transmit aceleaşi surse guvernamentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci