Nicolae Ciucă, după ce Ucraina a decis că limba minorității românești este româna: Gestul este unul firesc, aceste demersuri au începute în urmă cu un an

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, salută decizia guvernului de la Kiev privind înlocuirea în nomenclatorul oficial a ”limbii moldovenești” cu limba română, considerându-l un gest de normalitate, venit ca urmare a eforturilor începute de guvernul condus de acesta în urmă cu un an. 

 

„Aceste demersuri începute în urmă cu un an, la nivel de șefi de stat, le-am continuat ca prim-ministru împreună cu omologul meu Denîs Șmîhal și mă bucur că astăzi avem un rezultat concret. După un dialog diplomatic aprofundat în 2022 și continuat în 2023, rezolvarea a venit în urmă cu o săptămână, după ce președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodîmîr Zelensky, au semnat, la București, o declarație comună prin care au mandatat guvernele celor două țări să ajungă la o soluție, cu respectarea tuturor aspectelor legale”, a transmis președintele PNL. 

Acesta consideră că românii vorbesc limba română și nu trebuie împărțiți în funcție de regiunea în care locuiesc. De aceea, gestul Ucrainei este unul firesc și vine după ce Republica Moldova, în luna martie a acestui an, a înlocuit în Constituția sa ”limba moldovenească” cu limba română.

În opinia liderului PNL, aceste decizii reflectă o normalitate democratică. Nicolae Ciucă are încredere că și restul aspectelor care privesc minoritatea românească din Ucraina vor fi soluționate cât mai rapid posibil.

Amintim că în urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis și președintele Volodimir Zelenski au semnat la București o Declarația Comună, care prevede ca Guvernele să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și așa-zisă limbă „moldovenească”, cu respectarea tuturor aspectelor legale.

Președintele ucrainean a declarat că problema limbii moldovenești se va rezolva curând, iar miercuri a transmis președintelui Iohannis că, așa cum au agreat, înaintează cu parteneriatul strategic dintre Ucraina și România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel