Nicolae Ciucă: E neconstituțional ca punctul de pensie să fie mărit eșalonat. Ce se va întâmpla cu ajutorul one-off

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că mărirea eșalonată a pensiilor este neconstituțională acum. 

Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat luni că anvelopa pentru creşterea pensiilor trebuie să fie de 15% şi a subliniat că majorarea eşalonată a punctului de pensie este neconstituţională, scrie Agerpres.

"Anvelopa trebuie să fie de 15%, pentru că aşa mi se pare normal, ca cetăţenilor să li se poată acoperi impactul pe care inflaţia l-a produs pentru fiecare", a spus Ciucă, la Parlament.

Măsurile sociale din 2022 vor continua și anul viitor


Întrebat dacă ajutorul one-off nu va fi acordat la începutul anului viitor, premierul a răspuns că rămâne de discutat.

"Am stabilit foarte clar că măsurile sociale care au fost asumate şi stabilite pentru acest an vor continua şi anul viitor. Ca atare, acel one-off de 50 de euro la fiecare două luni va continua şi anul viitor, iar legat de ceea ce urmează să stabilim pentru valoarea cu care se măresc pensiile vă rog să aveţi încredere că vom face în aşa fel încât ele să se înscrie în cuantumul care se cuvine de la buget în procent de 15%", a afirmat Ciucă.

El a susţinut că este neconstituţional ca punctul de pensie să fie mărit eşalonat.

Întrebat dacă pensia minimă ar putea să crească cu o valoare mai mare, premierul a răspuns: "Nu putem să avem creşteri diferenţiate pe pensii".

Se măresc pensiile diferențiat! Marcel Ciolacu, anunțul serii: Cine NU va beneficia de creșterea de 15%


Deși, oficial, pensiile vor crește cu 15% de la începutul anului 2023, de acest procent de majorare nu va beneficia toată lumea. Anunțul a fost făcut de către social-democratul Marcel Ciolacu, la Antena 3, în emisiunea lui Răzvan Dumitrescu. Liderul PSD a dat asigurări că nu este opinia sa, ci varianta ce va pleca de la Ministerul Muncii. Prin urmare, conform acestuia, va crește doar partea de contributivitate a pensiilor, la acestea raportându-se procentul de 15%, nu la pensia în integralitatea sa. Astfel, categoriile care se bucură de așa-numitele pensii speciale, precum și acele categorii care iau o pensie mai mare decât salariul pe care l-au avut, vor avea o creștere în procent mai mic raportat la pensia totală. Citește articolul integral AICI

Ministerul Finanţelor, împrumut de aproape 480 milioane de lei de la bănci. La cât se ridică dobânda

Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 479,9 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 72 de luni, la un randament mediu de 8,31% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris 557,9 milioane de lei, scrie Agerpres. Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă 60 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna noiembrie 2022, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 4,2 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,785 de miliarde de lei, este cu 920 de milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în octombrie, de 3,865 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel