Prim-ministrul Nicolae Ciucă a primit-o, joi, la Palatul Victoria, în vizită de rămas bun, pe Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România, context în care a mulţumit pentru cooperarea militară exemplară şi relaţia extrem de strânsă, pornind de la dimensiunea parlamentară a creării grupului de prietenie Canada-România, până la progresele aşteptate în ceea ce priveşte 'Declaraţia Comună pentru Un parteneriat Strategic Întărit'.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, întâlnirea a prilejuit rememorarea momentelor de cooperare ale Canadei cu România de la prima misiune a unui stat NATO pentru apărare şi descurajare pe Flancul Estic în România, imediat după anexarea Crimeii, în 2014, până la cele 6 misiuni consecutive de poliţie aeriană a aeronavelor canadiene în sprijinul apărării României la Marea Neagră.
În context, premierul Ciucă a subliniat că România a fost avantajată de tehnologia canadiană Candu adusă în ţara noastră şi utilizată la Cernavodă, fiind singura ţară care a avut tehnologie nord-americană şi, astfel, a putut fi selectată pentru a fi punctul nodal pentru dezvoltarea SMR-urilor, reactoarele mici modulare de către partenerii americani.
La rândul său, ambasadoarea Canadei în România a mulţumit pentru sprijinul primit pe parcursul timpului din partea premierului Ciucă şi a apreciat angajamentele asumate de ţara noastră, care a ajutat Ucraina şi Republica Moldova, dar a şi catalizat şi antrenat sprijinul internaţional, al diverselor state, pentru a se implica în securitatea şi apărarea celor două state de la frontiera NATO şi Uniunii Europene şi asigurarea drumului spre integrarea europeană.
Totodată, aceasta a mai remarcat faptul că energia nucleară, pe care o consideră parte a soluţiei pentru trecerea la energiile regenerabile, este o adevărată punte între cele două state care durează de mai bine de 40 de ani.
La finalul întrevederii, premierul Ciucă a urat succes ambasadorului în viitoarele sale misiuni, asigurând partenerul canadian şi pe toţi investitorii interesaţi că România va rămâne stabilă şi că politicile se vor derula în continuare la nivelul coaliţiei de guvernare, potrivit Agerpres.
VEZI ȘI: Ciucă, discurs la Forumul de Securitate din regiunea Mării Negre: Să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră
"Daţi-mi voie ca înainte de a intra în subiect, să îi felicit şi să le mulţumesc celor de la New Strategy Center, domnului Niţu şi echipei dumnealui, profesorului Câmpeanu, pentru parteneriatul pe care l-a asigurat în desfăşurarea activităţii lor de şapte ani încoace ale New Strategy Center pe o temă pe cât de actuală, pe atât de relevantă şi acum şapte ani de zile.
Este, practic, dovada unei coerenţe în ceea ce înseamnă viziunea noastră în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, viziune pe care am împărtăşit-o de fiecare dată în cadrul unor activităţi de genul celei de astăzi, dar şi în cadru formal. Şi, iată, astăzi suntem din nou în faţa unei situaţii în care trebuie să punem cât mai multe întrebări şi dacă este posibil, Niţu a zis că vor fi întrebări şi vom afla răspunsuri. Sigur că vom afla răspunsuri, doar că acele răspunsuri nu ştiu cât de mult vor rezolva situaţia, dar ele vin şi completează întreaga paletă de preocupări a tuturor celor care într-adevăr se ocupă de securitate şi siguranţă", a declarat Nicolae Ciucă.
Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/ciuca-discurs-la-forumul-de-securitate-din-regiunea-marii-negre_916698.html
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News