Nicolae Ciucă, lăudat în presa internaţională înainte de summit-ul NATO: Are NATO în oase. Rol geostrategic pentru România

Guvernul României
Guvernul României

Premierul României, Nicolae Ciucă, primeşte laude în presa internaţională cu doar câteva ore înainte de summit-ul NATO. Articolul este presărat cu referinţe la Vlad Ţepeş şi cu trimiteri la modul în care acesta a apărat Europa, împreună cu asemănări cu premierul. 

"Sunt mulţi eroi naţionali pe care cei din afară nu îi pot aprecia la adevărata valoare. Chiar şi aşa, Vlad Ţepeş e cunoscut peste tot. Prinţ valah din secolul al XV-lea, Vlad era reputat pentru că ardea bebeluşi şi bea sânge, iar semnătura sa era tragerea duşmanilor prin ţeapă, după care îi lăsa să agonizeze 48 de ore până la moarte. După o luptă cu soldaţii otomani în 1462, Vlad a umplut o pădure cu soldaţi traşi în ţeapă, ca avertisment pentru cei care vor mai încerca să îi cucerească pământurile. 

În ciuda barbariei de care dădea dovadă, dacă întrebi pe cineva din Bucureşti astăzi despre faptele lui Vlad Ţepeş, răspunsul este unul singur: asta păţeşti când invadezi casa cuiva. Este un sentiment pe care mulţi îl simt din cauza războiului declanşat de Vladimir Putin în Ucraina, ţară din care milioane de oameni au fugit deja din cauza bombelor. Mai bine de 500.000 au trecut în România. 

Premierul român Nicolae Ciucă nu are metodele lui Vlad, dar a spus pentru Time că şi el împărtăşeşte aprecierea pentru rolul major jucat de Vlad Ţepeş în apărarea Europei şi a valorilor ei", se arată în articol. 

"Dincolo de strategiile militare folosite pentru apărare, niciodată pentru atacarea şi cucerirea altor teritorii, conducătorii români au fost mereu diplomaţi extraordinari, vizionari, căutători de pace", a spus premierul Ciucă pentru Time

Ciucă a descris războiul din Ucraina

"O agresiune brutală, neprovocată şi ilegală contra Ucrainei. Este cel mai mare test al omenirii de la finalul Războiului Rece. Va deschide un nou capitol de istorie europeană", a mai spus Nicolae Ciucă. Potrivit acestuia, NATO trebuie să fie pregătită pentru următoarele ameninţări. 

Joi, premierul va merge la Bruxelles, acolo unde se va întâlni cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi alţi lideri mondiali pentru summit-ul NATO. Scopul lui Biden, conform purtătoarei sale de cuvânt, "este să se întâlnească faţă în faţă cu liderii şi să discute cu ei pentru a afla unde suntem în acest punct al conflictului". Ciucă, însă, e mai franc despre mizele aflate în joc, care sunt viitorul lumii democratice şi ordinea internaţională bazată pe reguli", mai scriu cei de la Time. 

Rolul geostrategic al României 

"Naţiunea de 19 milioane de oameni va avea un rol geostrategic notabil în ce va urma după invazia lui Putin. Este ceea ce Ciucă numeşte o realitate crudă şi nouă. Chiar şi sub conducerea dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu, România a fost cea mai independentă şi cea mai orientată spre vest ţară dintre sateliţii sovietici, iar lipsa de încredere în Rusia doar a crescut după revoluţia din 1989

România este, de asemenea, şi principalul exportator de cereale al UE, şi are potenţialul să atenueze problemele internaţionale cauzate de lipsa de aprovizionare din Ucraina. Are rezerve de gaz şi petrol neutilizate, deci ar putea ajuta Europa să se desprindă de dependenţa faţă de resursele care acum alimentează maşinăria de război a Kremlinului. 

Dar cel mai important, românii şi-au deschis inima şi casele fluxului de refugiaţi. Premierul Ciucă a adăugat că: 'Nu spunem doar că suntem vecini buni. O şi arătăm!'", mai transmite presa internaţională. 

"Ciucă are NATO în oase"

Premierul Ciucă a menţionat în interviul pentru Time că "oricât de periculoase şi odioase sunt acţiunile Rusiei, NATO trebuie să evite intrarea într-o logică de escaladare". L-a lăudat, însă, pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru curajul său. "Ca om care s-a uitat spre ţeava unei puşti, îi respect curajul şi convingerile", a mai precizat prim-ministrul.  

"Este clar că Ciucă are NATO în oase. Totuşi, nu îşi poate ascunde frustrarea pentru că avertismentele privind agresiunea Rusiei nu au fost luate în serios. Acesta l-a lăudat pe Zelenski şi a spus că preşedintele ucrainean este în contrast cu ezitarea, eschiva de la responsabilităţi şi evitarea luării unor deciziile grele care au caracterizat vestul în relaţia cu Rusia", se mai arată în articol. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel