Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, vizită comună la Chișinău/ Mesajul premierului, din Chișinău

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

 Premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, se vor afla miercuri la Chişinău, într-o vizită de lucru.

UPDATE 15:20: Ciucă: Vom asigura tot sprijinul necesar pentru a face posibilă aderarea Republicii Moldova la UE

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, aflat miercuri în vizită la Chişinău, a avut întâlniri cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, premierul Dorin Recean şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, context în care a dat asigurări asupra sprijinului pentru aderarea acestei ţări la Uniunea Europeană.

"Am revenit, astăzi, în capitala Republicii Moldova, chiar în prima vizită oficială pe care am făcut-o după preluarea mandatului de preşedinte al Senatului. M-am întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, cu premierul Dorin Recean, dar şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu. Statele noastre au dezvoltat o relaţie solidă pe care îmi doresc să o continuăm, pe mai departe, în slujba cetăţenilor noştri. Vom asigura tot sprijinul necesar pentru a face posibilă aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, pentru întărirea rezilienţei sale, pentru transpunerea eficientă a acquis-ului comunitar în legislaţia Republicii Moldova, dar şi pentru realizarea oricăror reforme necesare modernizării statului", a scris Ciucă, pe Facebook.

El a adăugat că România şi Republica Moldova au reuşit să depăşească împreună o perioadă deosebit de grea marcată de crize suprapuse - energetică, economică şi cu ameninţări la adresa stabilităţii Chişinăului.

"Am luat în mod hotărât măsuri esenţiale, precum o serie de acţiuni în plan politico-diplomatic pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova, lansarea Acordului privind sprijinul financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, sprijinul bugetar direct de 10 milioane euro, asistenţă materială în valoare de milioane de euro (inclusiv carburanţi), măsuri legislative urgente pentru a facilita furnizarea de energie electrică, precum şi numeroase acţiuni la nivelul ministerelor de linie. De asemenea, am luat măsuri complexe cu scopul de a reduce timpii de aşteptare pentru tranzitul comercial şi de persoane", a transmis fostul premier.

Potrivit acestuia, Senatul României va oferi sprijinul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor Republicii Moldova.

"Vom continua să folosim toate pârghiile, inclusiv cele oferite de diplomaţia parlamentară, pentru a ne asigura că eforturilor asidue ale Republicii Moldova sunt în mod corespunzător prezentate şi cunoscute în capitalele europene. Atât eu, cât şi instituţia Senatului României vom oferi tot suportul necesar pentru îndeplinirea obiectivelor Republicii Moldova", a evidenţiat Nicolae Ciucă.

UPDATE 13:30: Mesajul prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean: Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a mulţumit României pentru ajutorul "imens şi prompt" oferit, menţionând că acest lucru s-a întâmplat atât în ce priveşte promovarea integrării europene a ţării sale, cât şi în ce priveşte dimensiunea economică şi socială.

"România, împreună cu Uniunea Europeană, ne-a ajutat foarte mult să punem în lista de sancţiuni acei indivizi şi acele companii care lucrează la destabilizarea statalităţii Republicii Moldova şi care este menită să întrerupă fluxurile financiare care finanţează grupările criminale, dar şi pe cei care încearcă să conducă războiul hibrid al Rusiei în Republica Moldova. România în continuare ajută Republica Moldova în demersul nostru de construire a Uniunii Europene în Republica Moldova şi de avansare în procesul de integrare europeană, în aşa fel încât spre sfârşitul anului să trecem la următoarea etapă în această relaţie. În continuare mizăm pe sprijinul Bucureştiului, pentru care vă mulţumesc foarte mult. Împreună, cu ajutorul Bucureştiului, construim Europa, aici, acasă", a arătat Recean, în cadrul unei conferinţe de presă comune susţinute alături de premierul Marcel Ciolacu, la Chişinău.

Recean a adăugat că Guvernul de la Chişinău îşi doreşte să asigure un "mediu economic prietenos" pentru agenţii economici din România şi îi încurajează "să treacă Prutul şi să facă investiţii similare" în Republica Moldova.

"Aceasta ne va ajuta să consolidăm şi mai mult relaţiile economice, dar şi relaţiile sociale", a spus el.

Dorin Recean a menţionat că relaţiile bilaterale "se consolidează tot mai mult", astfel încât se construieşte infrastructura de conectare prin: drumuri, poduri, reţele energetice, dar şi "un spaţiu digital comun".

"Aceasta va fi în beneficiul tuturor cetăţenilor de pe malul stâng şi de pe malul drept al Prutului, în aşa fel încât toată lumea să se simtă foarte bine, ca şi acasă. În felul acesta noi construim şi Uniunea Europeană, construim Europa, aici, în Republica Moldova", a spus el.

Totodată, Recean a precizat că a discutat cu premierul Marcel Ciolacu despre cele nouă proiecte din cadrul tranşei a doua din ajutorul de 100 de milioane de euro oferit de guvernul României.

"Aceste nouă proiecte valorează 28 de milioane de euro şi ele vor merge în investiţii pentru oportunităţile companiilor noastre şi vor dezvolta localităţile din Republica Moldova. (...) Cu toţii cunoaştem perioada în care Bucureşti a intervenit prompt pentru a ajuta Republica Moldova să depăşească criza energetică din anul trecut. România în continuare acordă un ajutor care este necesar Chişinăului, pentru ca să putem să avansăm în dezvoltarea economică", a adăugat premierul. 

UPDATE: Mesajul lui Marcel Ciolacu: ”Locul Republicii #Moldova este în Uniunea Europeană! Am reafirmat astăzi, la Chișinău, la întâlnirea cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, sprijinul României pentru acest deziderat comun. Am convingerea că negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană vor începe în cel mai scurt timp! Republica Moldova poate conta pe #România!”

Potrivit programelor anunţate de Guvern şi Senat, la ora 10,15 cei doi oficiali vor fi primiţi de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

Ulterior, la ore diferite, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă se vor întâlni, pe rând, cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, şi cu preşedintele Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu.

"Guvernul României va rămâne garantul securităţii şi stabilităţii Republicii Moldova şi va continua să susţină cu toată forţa parcursul său de aderare la Uniunea Europeană", a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat al Executivului, transmis Agerpres.

În contextul vizitei, prim-ministrul român şi preşedintele Senatului de la Bucureşti vor participa la un dejun de lucru oferit de premierul Republicii Moldova.

Aceasta este prima vizită externă a premierului Marcel Ciolacu după învestitură. 

Prim-miniștrii României și Republicii Moldova vor susține declarații comune de presă, în jurul orei 12.30.

Programul vizitei de lucru în Republica Moldova:

Ora 10:15    Întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu
- Oportunități imagini pentru cameramanul și fotograful oficiali
- Sediul Administrației Prezidențiale a Republicii Moldova (Chișinău,  Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 154)

Ora 11:25    Întâmpinarea de către prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, la sediul Guvernului Republicii Moldova   
- Oportunități imagini pentru cameramanul și fotograful oficiali
- Sediul Guvernului Republicii Moldova (Chișinău, Piața Marii Adunări Naționale, nr. 1)

Ora 11:30    Convorbiri cu prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean
- Oportunități imagini pentru cameramanul și fotograful oficiali
- Sediul Guvernului Republicii Moldova

Ora 12:30    Declarații comune de presă ale celor doi premieri
- Declarațiile comune de presă vor fi transmise live pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul unic de distribuție al Palatului Victoria
- Sediul Guvernului Republicii Moldova

Ora 13:00    Participare la dejunul de lucru oferit de prim-ministrul Republicii
Moldova, Dorin Recean, în onoarea prim-ministrului României, Marcel Ciolacu

Ora 14:20    Întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu
-    Oportunități imagini pentru cameramanul și fotograful oficiali
-    Sediul Guvernului Republicii Moldova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel