Nicolae Hurduc: Trebuie să găsim o modalitate de a extrage resursele numeroase de la Marea Neagră

Ministrul Cercetării şi Inovării, Nicolae Hurduc, a afirmat miercuri la o dezbatere că trebuie găsite soluţii pentru ca resursele de la Marea Neagră să fie foarte exploatate.

Haiduc a participat deschiderea conferinţei 'Dezvoltare durabilă la Marea Neagră', organizată de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie şi Geo-ecologie Marină - GeoEcoMar, sub auspiciile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. 'Este momentul ca Marea Neagră să se bucure şi de cooperarea oamenilor de ştiinţă, inovatorilor, care să lucreze împreună pentru binele comun. Flora şi fauna nu au graniţă. Tehnologia informaţiei, de asemenea, nu are graniţe, motiv pentru care nici Marea Neagră nu ar trebui să aibă graniţe în această zonă. (...) Marea Neagră este una dintre graniţele UE, este foarte bogată din punctul de vedere al patrimoniului şi trebuie să găsim o modalitate de a dezvolta şi extrage resursele numeroase de care se bucură Marea Neagră.

Astăzi începem o nouă agendă de cercetare-dezvoltare şi inovare pentru Marea Neagră şi în cadrul acestei conferinţe se va semna un document care va implica toate activităţile de cercetare şi dezvoltare din următorii zece ani', a afirmat el. Potrivit acestuia, este nevoie ca un grup de lucru format din oficiali şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale să continue mecanismele de implementare în zonă nu doar în beneficiul României şi Bulgariei, ci în beneficiul tuturor statelor implicate.

Cercetarea cu privire la Marea Neagră va fi utilizată şi în cadrul activităţilor şi acţiunilor diplomatice în zonă', a explicat ministrul. Hurduc a subliniat că Guvernul României se angajează să deruleze acţiuni pentru protejarea şi salvarea Mării Negre. La rândul său, John Bell, reprezentantul comisarului european pentru Cercetare, a susţinut că Marea Neagră este o parte din viitorul comun al Europei.

'Marea Neagră este un bazin unic, care face parte dintr-un istoric şi un patrimoniu vechi, oferă foarte multe ocazii pentru dezvoltare economică şi bunăstare pentru toţi cei care locuiesc aici şi care depind direct sau indirect de Marea Neagră. (...) Ne aflăm în situaţia în care avem o datorie tot mai mare în ceea ce priveşte Mare Neagră, deoarece stabilitatea şi posibilitatea ca Marea Neagră să fie folosită la fel de către moştenitorii noştri este tot mai mică. (...) Avem nevoie de o planetă sănătoasă şi de mări sănătoase. (...) Este timpul, vorbim despre viitorul cooperării la Marea Neagră, este momentul ca oamenii de ştiinţă să facă o schimbare, astfel încât să putem să folosim cât mai bine resursele planetei noastre. Totul se poate face în acest cadru al cercetării şi dezvoltării. (...) Cred că cercetarea şi inovarea pot să joace un rol esenţial în crearea unei economii albastre, curate, mai bune la nivel mondial. (...) Principalul mesaj de la Carlos Moedas (comisarul european pentru Cercetare - n.r.) este că putem să dezvoltăm această cooperare la Marea Neagră, care este pentru noi un angajament strategic', a spus John Bell în mesajul prezentat în cadrul conferinţei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel