Nicolae Mischie este un om liber de vineri. Acest lucru a fost posibil după ce magistraţii Tribunalului Gorj i-au admis cererea de eliberare condiţionată. În motivarea sentinţei, judecătorii susţin că Mischie este bolnav şi a avut un comportament ireproşabil în spatele gratiilor.
Fostul baron de Gorj a fost aşteptat la poarta Penitenciarului Târgu-Jiu de către soţia sa, medicul Sanda Mischie. El a declarat presei că se simte mult mai bine acum: "În acest moment mă simt mult mai bine, aici, în afară. Cred că, parţial, s-a făcut dreptate, pentru că Judecătoria Târgu-Jiu n-a fost de acord cu cererea mea".
Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj între anii 1996 şi 2004 a mai menţionat că s-a adresat cu plângere la CEDO pentru că a fost condamnat pe nedrept: "Aştept să mi se răspundă de la CEDO. Nu am încă un răspuns", a mai spus acesta.
Iniţial, fostul "baron" de Gorj s-a adresat comisiei de eliberarea din Penitenciarul Târgu-Jiu care a admis cererea sa. La Judecătoria Târgu-Jiu, magistraţii nu au fost de acord cu cele stabilite şi i-a respins solicitarea. În urma recursului, judecat vineri, Tribunalul Gorj i-a admis eliberarea. Decizia este definitivă şi a fost pusă în aplicare de îndată.
De ce a fost condamnat Mischie
El a fost condamnat la patru ani de închisoare, în cel mai vechi dosar de corupţie. Mischie a fost acuzat că a acordat contracte prefenţiale unui om de afaceri pentru contracte de infratructură, în schimbul renovării unor locuinţe personale în Gorj şi Bucureşti.
Odată cu eliberarea, el a cerut şi suspendarea restricţiilor aferente, dar instanţa i-a respins această cerere. Printre restricţii se numără şi interdicţia de a candida la alegeri locale sau parlamentare pentru o anumită perioadă de timp. El va rămâne eliberat condiţionat.
În martie 2013, Nicolae Mischie a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare de Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Mischie a fost condamnat pentru trafic de influenţă şi luare de mită, ÎCCJ menţinând astfel decizia luată iniţial de Curtea de Apel Timişoara. În acelaşi dosar, Nicolae Mischie a fost condamnat şi de Tribunalul Gorj, în 2007, dar fostul baron local a făcut recurs, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Timişoara, care a menţinut decizia. Mischie a contestat apoi decizia la Curtea Supremă, care nu i-a arătat, însă, mai multă clemenţă, astfel că fostul preşedinte al CJ Gorj a ajuns după gratii.
Nicolae Mischie a fost acuzat că ar fi primit mită în valoare de mai multe sute de mii de euro, sub formă de maşini, mobilier, aparatură sau lucrări de construcţii, de la un om de afaceri din Târgu Jiu pe care l-ar fi ajutat să obţină contracte publice preferenţiale. Potrivit rechizitoriului, Mischie ar fi intervenit pe lângă conducerea DGFP Gorj pentru ca firma partenerului său să fie protejată, dar şi pe lângă şefii Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia pentru încheierea a zeci de contracte de execuţie în valoare de peste 163 de miliarde de lei vechi, fără TVA.
Fostul "baron" PSD a mai fost condamnat la închisoare în 2011, pentru contrabandă cu maşini. Atunci, pedeapsa a fost însă de doi ani cu suspendare, iar magistraţii i-au interzis şi dreptul de a alege şi de a fi ales timp de doi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News