Nicolăescu introduce trei tipuri de asigurări publice de sănătate

eugen_nicolaescu
eugen_nicolaescu

"Realizarea pachetului de bază s-a bazat pe dovezi, pe date statistice, care au fost utilizate şi prelucrate de specialişti. Am lucrat cu elita medicinei româneşti, profesori universitari, academicieni", a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, care a anunțat punerea în dezbatere publică a pachetului de bază. 

"Serviciile medicale se vor acordă prin 3 tipuri de pachete:- cel de bază; - cel privind programele naţionale; - cel privind asigurările private suplimentare care va fi definitivat până la finalul anului.

Până la 31 octombrie ne-am propus să aprobăm pachetul de bază. Noi propunem că acesta să intre în vigoare până la 1 februarie 2014.

Pachetul de bază este gratuit pentru toţi cetăţenii României, asiguraţi sau neasiguraţi", spune Nicolăescu. "Pachetul are o mare componentă de prevenţie. Vom avea prevenţia cuprinsă şi în pachetul de bază şi în pachetul privind programele naţionale de sănătate dar şi în pachetul suplimentar. Sperăm că acest pachet de bază va fi o metodă de reducere a plăţilor informale în spitale", adaugă acesta.

Pachetul de bază va cuprinde toate urgenţele definite prin medicină de urgenţă. Va cuprinde partea de prevenţie: numărul şi tipul consultaţiilor şi evaluarea riscului de îmbolnăvire.

Va mai cuprinde:- medicină de familie, cu numărul de consultaţii şi tipul lor; - servicii de ambulatoriu de specialitate (în proiect vor fi menţionate frecvenţa şi tipul acestora); - servicii paraclinice şi imagistică (în proiect vor fi menţionate frecvenţa şi tipul acestora); - servicii de spitalizare, dar intenţionăm să transferăm multe dintre acestea către ambulatoriu.

Alte modificări: - În medicină de urgenţă: posibilitatea că centrele de urgenţă de la spitalele orăşeneşti şi municipale să poată intră în coordonarea UPU. - Dezvoltarea centrelor de permanență şi întărirea rolului medicilor de familie. - Introducerea reţelei spitaliceşti şi de ambulatoriu pentru a avea spitale în coordonarea Facultăţilor de Medicină. Eu sper să fie chiar în proprietatea şi administrarea lor. - Agenţia Naţională a Medicamentului va prelua întreagă activitate începând de la autorizaţia de punere pe piaţă până la vânzarea în farmacie. ANM va gestiona în întregime acest lanţ. Vrem să precizăm în lege ce este aceea obligaţie de serviciu public, pe care să o reglementăm clar pentru distribuitori, farmacii şi cei care au autorizaţie de punere pe piaţă. - Desfacerea medicamentelor se va realiza prin minimum trei distribuitori de medicamente. Sunt foarte multe cazuri în care se dau discounturi foarte mari. Şi atunci ne întrebăm de ce să nu scădem preţurile. Nu ajungem acolo, dar vom plafona discountul la maxim 20% din valoarea tranzacţionării. Şi vom vedea ce se întâmplă pe piaţă. - Introducerea cardului profesional pentru medici şi revizuirea prevederilor legale pentru funcţionarea corectă a corpurilor legale profesionale. - Se urmăreşte scoaterea spitalelor din zona instituţiilor publice şi propunem trei tipuri de structuri legale, juridice: regii autonome, societăţi comerciale şi ong-uri. Spitalele nu-şi pot schimbă formă de proprietate pe perioada pilot şi toate rămân spitale de stat, în proprietatea Ministerului Sănătăţii sau a Consiliului Judeţean. Toate spitalele publice se vor reorganiza numai prin hotărâre de guvern. Toate spitalele publice vor primi statut de utilitate publică. Vor fi plătitori de TVA şi vor opera cu buget global. Managerul de spital va fi şi preşedintele consiliului de administraţie. Vom avea 12 spitale pilot care vor fi evaluate la 6 luni prima oară şi la 9 luni a două oară. Concluziile vor fi folosite pentru corectarea legii. Începând cu 2015 vom generaliza aceste măsuri. - Urmărim creşterea veniturilor medicilor prin aplicarea unor criterii de performanţă, dezvoltate ulterior, şi prin posibilitatea de a trata pacienţi în paturi private în spitale publice. Paturile private nu vor putea ocupă mai mult de 20% din numărul total al paturilor din spitalul public. Consultarea în regim privat se va face numai în afară orelor de program. Medicii care vor dori să lucreze şi pe paturi private vor fi angajaţi exclusiv ai spitalului public. Tariful plătit de pacientul tratat într-un pat privat se va împărţi astfel: 50% pentru medic, 30% pentru echipa care participa alături de medic şi 20% pentru spital.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel