Europarlamentarii USL Norica Nicolai și Victor Boștinaru consideră demersul CSM de a sesiza Inspecția Judiciară cu privire la DC News un atac la adresa libertății cuvântului, din partea unei instituții care ”se substituie poliției presei”. Social-democratul Boștinaru spune că va apăra drepturile jurnaliștilor la Strasbourg. Eurodeputații menționează că presa poate sesiza Avocatul Poporului din România sau instituțiile Uniunii Europene, precum Comisia de Petiții a Parlamentului European.
”CSM se substituie unei poliții a presei. CEDO a condamnat deja statul român, pentru faptul că o ziaristă care și-a permis să comenteze activitatea unui procuror și a unui judecător de la Constanța, a fost condamnată conform legii române. În aceea decizie se spune foarte clar că în măsura în care presa relevă fapte cu privire la activitatea unui magistrat, nu există niciun fel de atingere adusă independenței justiției”, ne-a spus Norica Nicolai.
Eurodeputatul Victor Boștinaru spune că demersul Consiliului Superior al Magistraturii, cu atribuții doar în ceea ce privește activitatea magistraților, poate echivala cu instituirea ”de facto” a cenzurii.
”Este un demers care se înscrie într-o serie fără precedent, de asalturi la adresa libertății cuvântului și presei în general, în România. Libera circulație a informațiilor de presă este garantată prin Constituție, de Tratatele UE și prin jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului. Este celebrul caz Handyside (speța Handyside vs. Marea Britanie, cu hotărârea din 7 decembrie 1976, 5493/72 - n.r), care stipulează expresis verbis, că nu pot fi interzise niciun fel de informații, inclusiv cele care pot fi considerate ca scandaloase sau care prejudiciază imaginea unor instituții publice. Niciun fel de informații nu pot fi interzise spre publicare, cu atât mai mult cu cât acest demers vine nu dinspre partea politică, ci dinspre partea unei instituții care ar trebui să se ocupe în mod exclusiv de buna funcționare a puterii judecătorești”, crede Boștinaru.
Cum se pot apăra jurnaliștii în fața abuzurilor
Victor Boștinaru speră ca breasla jurnaliștilor să devină mai solidară cu acest prilej, iar instituțiile europene să fie sesizate cu privire la încercările de limitare a libertății presei.
”Până acum văd că este o reacție de vânat, hăituit. Unii dintre jurnaliști tac, alții se bucură, uitând că nu sunt ei astăzi, dar vor fi mâine, dacă acest mecanism se pune în mișcare. Cel mai la îndemână le este jurnaliștilor să se adreseze Avocatului Poporului, care are competențe în acest domeniu, iar după aceea, instituțiilor europene care sunt relevante: de la Federația Europeană a Jurnaliștilor la structurile competente ale Parlamentului European, precum Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei”, afirmă social-democratul.
Norica Nicolai a explicat și ea ce pârghii legale au la îndemână jurnaliștii. ”Poate exista o sesizare pentru abuz. Presa poate sesiza și Avocatul Poporului în România, dar și Avocatul european al Poporului și, de principiu, se poate face o plângere la comisia de petiții a PE pentru îngrădirea libertății presei”.
”În momentul în care va fi un demers, cum înțeleg că se pregătește din partea jurnaliștilor, presa din România va avea în mine un apărător al libertății presei, ca de obicei. Nu pot să cred că, în 2013, punem în discuție îngrădirea libertății presei în România”, a conchis Victor Boștinaru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu